skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

- Ubåt senket "Utvik Senior"

- En ubåt må ha senket fiskebåten "Utvik Senior". Det hevder fiskeren Leif Hugo Andreassen, som var ute på havet samme kveld. Han så en stor ubåt komme fra området der "Utvik Senior" forliste en februar-kveld i 1978. Ni mann mista livet.

Publisert 30.04.2002 08:12. Oppdatert 30.04.2002 08:45.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Observerte en ubåt

Andreassen var 19 år og førstereisegutt på fiskebåten "Eide-gutt". Det var svært stygt vær utenfor Senja den kvelden, og mannskapet hadde akkurat dratt garnene. Skipperen på båten var sliten og Andreassen overtok roret på turen inn mot land. Etterhvert som de nærmet seg land sprakk skydekket opp og månen kom fram. Da så Andreassen en stor ubåt cirka en kilometer på styrebord side av båten.

Kunne ikke dokumentere det han hadde sett

Granskinga den gang konkluderte med at Utvik Senior måtte ha gått på et skjær. Men nye funn som ble gjort i forrige uke av motor og vrakdeler, sår tvil om dette. Heller ikke de etterlatte eller lokalbefolkninga har slått seg til ro med konklusjonen for 24 år siden. Flere har hevdet at forliset skyldte en kollisjon med et annet fartøy.

I mange år forsøkte Andreassen å fortelle sin historie men myndighetene tok ham ikke alvorlig fordi han ikke kunne dokumentere det han hadde sett.

Større stålfartøy

Og også fiskeren Sigmund Fredriksen fra Gryllefjord har forklart at han så et større stålfartøy på radaren den samme kvelden. Fredriksen sier til Aftenposten i dag at også hans forklaring var kjent under granskinga, men at politiet skal ha forlangt at observasjonen blei strøket. Havarikommisjonen hevda at Fredriksen hadde endra forklaring.

Og i formiddag møtes etterlatte på Skaland på Senja for å formulere sine krav i forbindelse med granskinga som skal gjennopptas. De vil også få se Brennpunkt-programmet som vises på NRK1 i kveld. Etter det NRK Troms forstår, vil de pårørende hevde at også myndighetenes håndtering av granskinga i 1978 må etterforskes.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no