skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

- Ikke overraskende at Herman sier nei

Det er ikke overraskende at Herman Kristoffersen trekker seg, men tidspunktet er uventet, mener NRKs medarbeider Lars Egil Mogård.

Publisert 24.10.2002 16:48. Oppdatert 25.10.2002 09:44.
Til uka er det ventet knallhard kritikk mot Kristoffersen når kommunestyret skal behandle de to rapportene fra Kontrollutvalget som avdekker rot med regninger og innkjøp av CD-plater for 150.000 kroner.

Jeg hadde trodd at Kristoffersen hadde ventet til etter dette møtet, og analysert kritikken som er ventet før han bestemte seg.

Og et annet lite poeng: I helga feiret Troms Arbeiderparti 100 års jubileum. Beslutninga til Herman vil ta bort all fokus fra festklede Ap-medlemmer og sympatisøer.

I hardt vær

Tromsø-ordføreren har vært i hardt vær den siste tida. Avsløringene om rot med regninger og innkjøp av CD-plater har vært i fokus. Nå bruker ikke Kristoffersen dette som noen begrunnelse for å si nei til gjenvalg. Det har vært svært tøft - ja til tider grusomt - å være i fokus som ordfører. Han vil han heretter vie familie, venner og kjærligheten mer tid, lover han.

Men kritikken fra kontrollutvalget er viktige for at han sier nei. Vi kan mistenke han for å mene at han tror at Tromsø Arbeiderparti IKKE har sjanse til noen valgseier neste år. Derfor trekker han seg nå. Vi skal huske på at han for noen uker siden ønsker å bli renominert på førsteplass.

Er politisk svekket

Men sakene om reiseregninger og CD-kjøp har svekket Herman Kristoffersen. Nå skylder vi å understerke at Kristoffersen IKKE har gjort noe ulovlig, eller har gjort forsøk på å berike seg personlig.
Men han har vist veldig dårlig lederskap. Han har ikke øyeblikkelig lagt seg flat og beklaget rot med regninger og dette innkjøpet. Det henger litt i lufta at dette ikke er så farlig. Og reaksjonen både blant egne partifolk og hans motstandere - og jeg tror også hos folk flest - har vært sterke. Alt dette har svekket ordførerens tillit og hans autoritet.

Klarer ikke å innfri løfter

Likevel er ikke dette de eneste grunnene til at han trekker seg nå, selv om er jeg er overbevist om at det personlige presset har vært stort de siste dagene.

Samtidig har det også vært mange forhold som har brygget seg opp. Kommuneøkonomien i Tromsø er dårlig. Herman Kristoffersen ser at han ikke får innfridd sine løfter, som var med på å gi Ap et brakvalg i Tromsø for tre år siden med 38 prosents oppslutning. Han har havnet i krig med fagforeningene i kommunen, og han har sterke motstanderne intern i eget parti.

Det er også mange som ikke har glemt at Herman Kristoffersen har en fortid som AKP'er. Hans stemegivning på 1980-talet bidro også til at Aps førstemann den gang, Wiggo Fjellberg, ikke ble valgt som ordfører i Tromsø. Seinere ble Fjellberg rådmann. Og Kristoffersen bidro til at Fjelberg måtte gå som rådmann i Tromsø kommune.

Ingen klare favoritter

Det er nå usikkert hvem som til konkurrere om førsteplassen på kommunevalglista til Tromsø Arbeiderparti. Men jeg tror at det i diskusjonen som nå vil komme vil figurere navn som Roger Ingebrigtsen, Arild Hausberg, Magnar Nilsen og kanskje Jan Henry T. Olsen og Arne Lufther. En kvinne som kan nevnes er Kristin Røymo, og muligens Anne Marit Bjørnflaten. Vi kan godt forestille oss en hard kamp om posisjoner.

Av Lars Egil Mogård, journalist NRK Troms

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no