skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Kommisjon avhører militære

Kommisjonen som gransker "Utvik Senior"-forliset startet mandag avhørene i Bodø av et titall personer fra Forsvaret.

Publisert 19.05.2003 18:29.
Den nye Utvik Senior-kommisjonen, som ble opprettet for et drøyt år siden, fikk først nylig avklart fra Forsvarets overkommando og Forsvarsdepartementet at avhørene av militære vitner kan gå for åpne dører.

Fiskebåten "Utvik Senior" forliste utenfor Senja 17. februar 1978. Ni personer omkom. Flere mente at båten måtte ha kollidert med en annen båt, men i 1979 konkluderte den oppnevnte granskingskommisjonen med at feilnavigering med påfølgende grunnstøting var den sannsynlige havariårsaken. Kommisjonen avviste kollisjonsteorien som "svært lite sannsynlig".

Etter at NRK Brennpunkt tok opp saken og båtmotoren ble funnet langt unna stedet der fiskebåten angivelig skulle gått på grunn, beslutter Justisdepartementet i april 2002 å nedsette en kommisjon for å granske ulykken på ny.

Vanskelige å finne

Etter at det ble gitt grønt lys for vitneavhør i full offentlighet, har kommisjonen hatt problemer med å finne frem til hvilke militære vitner som har interesse. Da kommisjonens leder, tingrettsdommer Brit Ankill, åpnet avhørene i Bodø mandag, sa hun at kommisjonen har funnet en del av dem som var på marinens sjøoperasjonssenter på Reitan den aktuelle dagen, men at de neppe har funnet fram til alle.

Kommisjonen har faktisk vært nødt til å sende en egen etterforsker inn i Forsvaret, fordi Forsvaret ikke har kunnet gjøre fullstendig rede for hvem som var på vakt den aktuelle kvelden da "Utvik Senior" forliste.

Fregatt?

Ett av de to vitnene som ble avhørt mandag, en vernepliktig radaroperatør som var på Reitan i det aktuelle tidsrommet, var høyst sannsynlig ikke på vakt om kvelden 17. februar 1978, og hadde lite å bidra med til kommisjonens arbeid.

Det neste vitnet var tidligere skipssjef Klemet Vinterstø på marinens fregatt `"KNM Stavanger". Et av sporene som gruppen for de etterlatte har forfulgt, har vært en angivelig melding om at en fregatt forlot Harstad natten "Utvik Senior" forliste, for å gå til Tromsø. Olav Arne Wilsgaard, som i 1978 var lensmannsførstebetjent i Gryllefjord på Senja, har hevdet at han fra Forsvaret fikk vite at en norsk fregatt var i området da "Utvik Senior" forliste. Siden har denne opplysningen vist seg umulig å få bekreftet. Forsvaret har tvert imot gjentatte ganger sagt at de ikke hadde noen fartøy i området.

Sint vitne

Ifølge skipsloggene befant det seg to fregatter ved kai i Harstad forlisnatta. Den ene var "KNM Trondheim" og den andre "KNM Stavanger". Da kommisjonen spurte skipssjef Vinterstø om det aktuelle tidsrommet for 25 år siden, var det mye han ikke husket. Etter å ha svart på spørsmål en times tid, ble Vinterstø irritert, og sa han ikke likte situasjonen.

- Dette ligner på mistenkeliggjøring, og det liker jeg ikke. Dere har alle de aktuelle loggene, og hvis dere ikke tror det dere leser der..., sa Vinterstø uten å fullføre setningen.

Før han avsluttet sitt vitnemål, anbefalte han kommisjonen å bruke loggbøkene for å finne ut hvor et hvilket som helst av marinens skip var den aktuelle kvelden og natten.

- Dem er det ingen som tukler med, forsikret han.

(NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no