skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Operatørfeil på ”Midnatsol”

En operatørfeil ombord kan være årsak til nesten-forliset med hurtigruta ”Midnatsol”. Det sier adm.dir. Tor Lægreid i TFDS. To ventiler på avluftingsrøret var stengt.

Publisert 19.12.2003 07:48. Oppdatert 19.12.2003 08:21.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Røret som gikk tett på Midnatsol
Med åpne ventiler ville mannskapet fått motorene raskt i gang igjen etter motorstoppen ved Stadt natt til søndag. Det er nå gjort forbedringer som gjør det lettere å se at alt er i orden både på ”Midnatsol” og på søsterskipet "Trollfjord".

TFDS skriver i en pressemeding at ”Midnatsol” vil nå gjenoppta normal rutevirksomhet. Rederiet Troms Fylkes Dampskibsselskap (TFDS) har sammen med Det Norske Veritas (DNV) kartlagt forhold etter maskinstansen søndag 14. desember. Samtidig er det iverksatt nødvendige tiltak for å unngå lignende hendelser i fremtiden.

De undersøkelsene som er gjort viser at årsaken til maskinstansen var svikt i kjølesystemet. Svikten skyldes kombinasjonen av et tett avluftingsrør og den automatiske posisjonen kjølepumpen ble operert i. Det er konstatert uorganisk materiale i røret som ennå ikke er endelig analysert. Dette har sammen med groing og ruskjelldannelse ført til at røret gikk tett. Det som gjorde at situasjonen utviklet seg, var imidlertid en del andre forhold. Da maskinstansen var et faktum, ble begge kjølesystemene satt i drift med manuell betjening. Dette gir tilstrekkelig kjølekapasitet også med tett avluftingsrør.

Da begge kjølesystemene ble satt i drift, viste det seg at to ventiler som skulle ha vært åpne, var stengt. Det var da denne feilen ble oppdaget og de to ventilene ble åpnet igjen, at maskineriet umiddelbart startet.

”Midnatsol” ble levert fra Fosen Mekaniske Verksteder i mars i år, testet og godkjent av norske myndigheter og DNV. På bakgrunn av søndagens hendelse, har imidlertid rederiet i samarbeid med DNV og Sjøfartsdirektoratet gjennomført følgende tiltak:

• Lufterøret er gjort tilgjengelig for inspeksjon og rengjøring, og nye rutiner
for dette er innført.
• Det er installert forbedret mulighet for alternativ manuell avlufting av kjølesystemet.
• Det er installert en ekstra alarm for høy temperatur på kjølevannet.
• Det er gjennomført ny og bedre merking av ventilenes posisjoner.

De utbedringene som nå er foretatt på ”Midnatsol” er under gjennomføring på søsterskipet ”Trollfjord”. ”Midnatsol” vil gå inn i sin normale rute søndag 21. desember, fra Tromsø med kurs sørover til Bergen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no