skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Kjære, kjære Gerd...

Gerd Abelsen (72) mistet mannen Ola Abelsen i Utvik Senior-forliset 18. februar 1978. I Faktor kl. 1955 mandag kveld får du hennes historie.

Publisert 23.05.2005 12:17. Oppdatert 24.05.2005 08:30.
Av Robert Greiner

Gerd Abelsen (72), enke etter Ola Abelsen som førte Utvik Senior da den forliste 18. februar 1978.
Dypt rørt og med forsiktige hender avduker en liten kvinne et minnesmerke på yttersida av Senja. Minnesmerket er propellbladene fra fiskebåten Utvik Senior som ble rent i senk en februarnatt i 1978. Kvinnen er Gerd Abelsen (72). Han som førte Utvik Senior ulykkesnatten var hennes mann, Ola Abelsen. Han begynte alltid sine brev til henne med Kjære, kjære Gerd.

- Dette er en sterk historie om kjærligheten mellom de to og tragedien som rammet dem sett fra kystfiskerkonas ståsted, forteller programskaper Knut Erik Jensen.

- Dette er en historie sett fra kystfiskerkonas ståsted, sier programskaper Knut Erik Jensen. (Foto: NRK)

Om sorg og savn

Da Utvik Senior ble knust av et ukjent fartøy i natten for 27 år siden, ble også familiene til de ni fiskerne ombord knust av sorg og savn.

Det er ett år siden en ny havarikommisjon slo fast at forliset ikke skyldtes dårlig sjømannskap. Funnet av motoren i 2003 beviste at Utvik Senior ikke forliste blant grunnbrotter i farvannet utenfor Senja. I alle år etter ulykken hadde lokale fiskere som var med i leteaksjonen og som så de første vrakrestene hevdet at kollisjon med et annet fartøy måtte være havariårsaken. De ble ikke trodd.

Feilnavigering, var forklaringen på "Utvik Seniors" forlis. Over 20 år etter ulykken ble Gerds mann frikjent for ulykken.

Løgn gjort til sannhet

En løgn ble stående som sannhet inntil motoren ble funnet. Av hensyn til rikets sikkerhet. Det var en militær øvelse i området da Utvik Senior forliste. Ingen blir straffet ved lov og dom, verken for å ha senket fiskebåten eller for fortielsen etterpå.

I kveldens Faktor møter vi Gerd Abelsen og hennes tanker og refleksjoner. Ola var mannen i hennes liv. Sønnen Alf Helge var tenåring da han ble farløs. Tapet og savnet ble stort, i tillegg kom kampen for å renvaske farens ettermæle.

Justisdepartementet har nettopp besluttet å ikke gi de etterlatte etter Utvik Senior økonomisk erstatning.

NRK1 MANDAG KL. 19.55 FAKTOR: KJÆRE, KJÆRE GERD

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no