skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Advarer mot behandlingsmetode

Helsemyndighetene advarer mot en ny behandlingsmetode som en psykiatrisk pasient fra Troms ønsker i utlandet. Saka gjelder Bjørn Ove Gamst fra Dyrøy som har en sterk tvangslidelse. Gamst bor nå i Bergen og får ingen hjelp av norsk helsevesen.

Publisert 16.11.2005 16:30. Oppdatert 16.11.2005 16:44.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Arild Moe og Charlotte Haarvik Sanden

Først for ei uke siden mottok Helse Bergen sykdomsjournalene fra Tromsø som omhandler Bjørn Ove Gamst. Det skjer tre måneder etter at daværende statssekretær i helsedepartementet Elisabeth Aspaker ba om det. Den 28 år gamle mannen er nærmeste invalidisert av lidelsen og har ikke nytte av de behandlingsmetoder som brukes i Norge.

Vil prøve DBS

Sammen med sin far, Ove Gamst, har han funnet en behandlingsmetode i Grenoble i Frankrike som de vil prøve, den kalles DBS, og er et inngrep som påvirker den delen av hjernen som fører til angst og tvangshandlinger. Gamstsønnen har fått plass for utredning i Grenoble 2. desember.

- I første rekke så er det tatt stilling til utredning om han er en som kan bli anbefalt en slik operasjon. Nå er det slik at de har gått og saken ligger der, sier far til Bjørn Ove Gamst, Ove Gamst.

Ove Gamst mener at dette, til syvende og sist, handler om motstand mot denne type psykiatri, og at det er forskjellige skoler innenfor psykiatrien.

- I de samtalene vi prøver å ta, så blir vi jo veldig fort avvist, forteller han.

Vet lite om behandlingsmetoden

I Helse Bergen er viseadministrerende direktør Stener Kvinnsland svært forsiktig med å kommentere saka og henviser til taushetsplikten. Men han bekrefter at papirene fra Tromsø er kommet.

- Dette er jo en sak mellom oss og pasienten, men vi forsøker og kartlegge de mulighetene som han ønsker seg. Det er få som vet noe om denne behandlingsmetoden, og de som vet noe forsøker vi og spørre. Dette betyr at Gamst ikke uten videre kan reise på egenhånd til en slik klinikk og i ettertid komme og forvente økonomisk støtte.

Kvinnsland betegner DBS som en ekstremt eksperimentell behandling og advarer mot at pasienter med tilsvarende lidelse skal få falske forhåpninger om hjelp av den. Han kan ikke si når de er ferdige med sin vurdering av DBS-metoden, men han håper det ikke skal ta lang tid.





Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no