Hopp til innhold

Vil ha røykeforbud for ansatte

En arbeidsgruppe ved St. Olavs hospital i Trondheim foreslår absolutt røykeforbud for ansatte. Pasienter og pårørende skal ha egne røykeområder. 

Etter at røykeloven kom ble det innført røykeforbud inne på sykehuset. Da stilte røyksugne pasienter, pårørende og ansatte seg utenfor inngangene. 

Senere ble det igjen tillatt for enkelte pasienter å røyke innendørs, mens andre røyker utendørs, selv om det ikke er tillatt. Dette anses som et betydelig problem ved sykehuset.

 

Nyansatte må være røykfrie

En arbeidsmiljøgruppe går nå inn for en dansk løsning som innebærer at man først kan snakke om et røykfritt sykehus når de ansatte er røykfrie. De ønsker en klar forskjellsbehandling av ansatte og pasienter/pårørende.

Gruppa ønsker at ledere på alle nivåer skal ha direkte ansvar for at det ikke røykes. Røykfrihet skal være et krav i stillingsannonser og samtlige kurs for nyansatte. Det samme skal presiseres overfor studenter og andre ikke-ansatte som har oppdrag på sykehusområdet, skriver bedriftsavisen "Pulsen".

Vaktselskap kan bli røykepoliti

Gruppa åpner også for å endre arbeidsreglement og arbeidsavtaler for å få et røykfritt sykehus. Den mener røykereglene må håndheves konsekvent av for eksempel et vaktselskap og flertallet i gruppa ønsker at det skal vurderes personalsak hvis verken muntlige eller skriftlige advarsler fungerer.

Arbeidsmiljøgruppa foreslår videre å fjerne forbudet mot å røyke utendørs på sykehusområdet. Den foreslår i stedet danskenes løsning som innebærer at det ikke kan røykes i sykehusets bygninger, men at det etableres avgrensede og sentrale røykeplasser med tydelig merking.