Hopp til innhold

Slakter rusbehandlingen

Trønderske rusmisbrukere føler seg tvunget til Oslo for å kjøpe medisiner. Nå blir rusbehandlingen i Trøndelag slaktet av blant annet et medlem i Stortingets sosialkomite.

åpent narkotika
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

– Helse Midt-Norge svikter rusmisbrukerne, sier Robert Eriksson i Stortingets sosialkomite til NRK Trøndelag.

Han har pendla mellom Trøndelag og Oslo i mange år, og sett mange trøndere havne utpå i hovedstaden.

– Må skjerpe seg

Legemiddelassistert rehabilitering av rusavhengige, såkalt LAR, fungerer dårlig i Trøndelag ifølge rusmisbrukerne selv - og Robert Eriksson.

– Helse Midt-Norge må skjerpe seg. De har ikke gjort jobben sin godt, sier Eriksson.

Han sier at det nesten er umulig å komme inn i behandlingssystemet.

– Og hvis du først har kommet inn, er det lett å falle ut, sier Eriksson til NRK Trøndelag.

Tvunget til Oslo

Rusmisbrukere føler seg tvunget til Oslo for å kjøpe seg medisiner som de kunne fått gjennom rusbehandling i Trøndelag. Mange av dem mener at Helse Midt-Norge svikter.

Rusmisbruker Ståle Melhus forteller til NRK Trøndelag at han er såret over måten han ble behandlet på, og at han ble kastet rett ut av rehabiliteringen uten grunn.

– Jeg gikk 18 måneder på metadon, men hadde ingen sprekker på heroin. For meg var det en stor suksess, men så ble jeg kasta rett ut. Jeg gjorde mitt aller beste. Det var sårende å bli kastet ut, og jeg dro rett til Oslo, sier Melhus til NRK Trøndelag.

– Unntakstilfelle

Administrerende direktør i rusbehandling Midt-Norge, Dag Hårstad, sier at de har hatt en vellykket rusbehandling.

– Rusbehandlinga vår har veldig gode resultater. Men det er dessverre noen unntak, sier Dag Hårstad til NRK Trøndelag.

– Men seksti personer sliter med å stå rusfri. De jobber vi knallhardt med, for å få til rusmestringsbiten, og så er det noen av dem vi ikke får hjulpet, i fjor var det 21 stykker, sier Hårstad.

Umulig å få innpass

– Det bør heller være slik at du skal få flere sjanser til å lykkes, og det bør være enkelt å komme inn i LAR-behandling, i dag er dette vanskelig. Det bør også være lett å komme tilbake igjen hvis du har falt ut en eller to ganger, sier Eriksson.