Hopp til innhold

– Jobbsøkere må bruke de sosiale mediene

Jobbsøkere oppfordres til å selv ta initiativ til å oppsøke bedrifter de kan tenke seg å jobbe for.

Jobbsøkere Tess

Jobbsøkere Raymond Mutingwa, Elise Karlsen og Bjørn Ove Midthus tok turen til Tess i Lier for å søke om jobb.

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

Jobbsøker Bjørn Ove Midthus har den siste tiden deltatt på et jobbsøkerkurs i regi av Folkeuniversitetet. Midthus har jobbet 28 år i industrien som sveiser og mekaniker. De to siste årene har han gått på Teknisk Fagskole.

Siden juni i år har han vært jobbsøker.

– Jeg har lært masse av dette kurset. Vi har blant annet fått veiledning til å fylle ut CV-er og søknader.

Jobbsøkerlærer

Kursleder ved Folkeuniversitetet, Line Askildt, forteller at jobbsøkerne har forskjellig bakgrunn og utdannelse.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

De som kurses oppmuntres til å oppsøke potensielle arbeidsplasser. Gjerne ringe i forkant og be om et møte. Det forteller Line Askildt som er kursleder på Folkeuniversitetet i Nedre Eiker.

– Før så kunne man se en annonse, søke på jobben og vente på svar. I dag gjør du også det, men det er bare en liten bit av dette. Du må registrere deg hos byråene, kreve å få møte med dem, du må gå ut og levere åpne søknader og følge de opp. Du må bruke de sosiale mediene og du må være trygg på hva du er, hvem du er og hvor du vil, sier hun til NRK.no.

Hvem er jobbsøkerne?

Kurslederen sier at det finnes ingen oppskrift på hvem som er jobbsøkere.

– Det er alt fra en renholder til en konsernsjef som vi også har hatt på kurs. Bakgrunnen til jobbesøkerne er alt fra ufaglærte til personer med masse kompetanse.

Formålet med kurset er å skaffe deltagerne jobb. De fleste av deltagerne er fra 25 år og eldre. På kurset jobbes det med å bygge opp jobbsøkerne til å tørre å by på seg selv.

– Det vi jobber mye med på kurs er på bygge opp en rolig, stille og beskjeden person til å tørre å være den de er og tørre å presentere seg selv, og bli en slags selger, man må ut og banke på dører.

– Har arbeidsmarkedet blitt tøffere?

– Nei, jeg vil ikke si det har blitt tøffere, men man må jobbe på en helt annen måte. Du må vise deg, du må reise ut sånn at de ser hvem du er. Det er viktig. Man må jobbe, sørge for å booke inn møter, skal man besøke en bedrift – book gjerne inn et møte der også. Så husker de hvem du er.

Mange tar kontakt

Hos bedriften Tess i Lier opplever HR-manager, Tomas Elton Haug, ofte at jobbsøkere tar kontakt med ham.

– Det skjer ganske ofte. Det er ikke alltid de oppsøker oss i bedriften, men jeg får stort sett henvendelser og åpne søknader hver eneste dag.

Saken fortsetter under bildet.

Oppsøkende jobbsøkere

HK-manager ved Tess i Lier, Tomas Elton Haug (t.h.) tok imot jobbsøkerne og hørte på hvorfor de ønsket å jobbe for akkurat denne bedriften

Foto: Ingunn Håkestad Bråthen / NRK

HR-manageren forteller at det er verdifullt for dem å faktisk få møte de som er jobbsøkende.

– Det har en veldig stor verdi fordi vi ønsker å se etter en match med kandidaten og bedriften. Vi i Tess har en spesiell kultur, vi er som en familie, og det at man har en jobb som man går til hver eneste dag, det er som å gå til en familie. Vi er opptatt av det å finne den matchen først og fremst, forteller HR-manageren som naturligvis får dannet seg et inntrykk ved at en arbeidssøker oppsøker bedriften.