Det viser tall fra tollvesenet, som stadig oftere stopper store ulovlige kjøttpartier på vei over Svinesund.
Restaurantmat
Tollernes fryser på Svinesund er full av smuglerkjøtt. I årets første ti måneder ble det tatt 45 tonn kjøtt på grensen i Østfold, mot 30 tonn på samme tid i fjor.
- Det er i hovedsak biffkjøtt, kebabkjøtt og kyllingkjøtt. og det vi erfarer er at det skal til restauranter og gatekjøkken, først og fremst i Oslo-regionen, forteller fungerende tollkontrollsjef Per Solbjerg.
Tiner på langtur
Nå i jula er det hyppige kontroller på Svinesund. Og tollerne ser skrekkeksempler på hvordan kjøttet blir transportert.
- Vi har tatt kjøtt som har kommet fra Malmø som i utgangspunktet har vært frosset, som blir fraktet opp på varme sommerdager. Kjøttet har begynt å tine, og det er ser ikke så pent ut, sier Solbjerg.
Smuglerne forsyner i hovedsak restauranter og gatekjøkken i Oslo-området. Lite av kjøttsmuglingen er til privat bruk. Men ofte blir personbiler stappfulle av kjøtt stoppet på grensen.
- Det er biler hvor bagasjerom, baksetet og passasjersetet foran er stablet til taket med kjøttvarer, sier Solbjerg, og legger til at regelen er enkel:
- Har du mer enn ti kilo kjøtt, så blir det beslaglagt.