Hopp til innhold

Navneforslagene rant inn

Østmarka har fått sitt eget ulvepar, og de lager seg et hjem i disse dager. Går alt som det skal kommer det ulvunger i mai. Nå kan du være med på å gi mamma og pappa Ulv navn.

Ulv.

Hva skal ulvene hete? (Illustrasjonsbilde)

Foto: Arkiv

Skal de hete Varg og Vera, Gro og Gråbein, eller noe helt annet?

Bruk kommentarfeltet under artikkelen til å komme med navneforslag. Og legg gjerne igjen navnet ditt der også, slik at vi kan få tak i deg hvis dine ulvenavn blir brukt og du vinner NRKs DAB-radio.

Østmarka har etter alt å dømme fått sitt eget ulvepar. Til våren kan det bli født ulvunger i Østmarka, for første gang siden 1800-tallet. Men hva skal ulveparet hete?

VG og NRK Østlandssendingen samarbeider med Naturvernforbundet om å gi ulvene et navn. En jury bestående av en representant fra hvert av mediehusene, en religionshistoriker og en fra Naturvernforbundet vil plukke ti navn som til leserne til slutt skal stemme over.

At pappa Ulv har slått seg til i Østmarka har vi visst en stund. Men julaften gikk Tore-Andre Svidal en skitur på Sør-Elvåga, et vann på grensa mellom Oslo og Lørenskog, og så sporene til to ulver.

Pappa Ulv er forelsket

Det er grunn til å tro at pappa Ulv er blitt forelsket på ulvevis, og at forelskelsen er gjensidig.

Christian Hillmann

Christian Hillmann

Foto: Fylkesmannens miljøvernavdeling

– Vi vet at det er et par. Vi vet at den ene, kanskje begge markerer revir. Det betyr at de har funnet et hjemområde, sier Christian Hillmann, rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling.

DNA-analyser har bekreftet at det er en hannulv og ei tispe som går sammen.

– De markerer for å få valper. Tidlig i mars er det parring. Ungene pleier komme første uka i mai hos ville ulver. Ulv som er i fangenskap får unger litt seinere.

Vil du diskuere hvorvidt vi bør ha ulv i marka kan du gjøre det i kommentarfeltet her: Debatten raser rundt ulveparet som har slått seg ned i Østmarka.

Hva gjør ulveparet nå?

Når ulver bygger bo er det om å gjøre å få seg et godt område, et revir. Ulver urinerer på trestammer, de markerer slik hunder gjør.

Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet

Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– De setter bumerket sitt på trestammer for at andre ulver skal holde seg unna. Når ulv angriper hund er det fordi den ser på hunden som inntrenger i reviret, sier Arnodd Håpnes, Naturvernforbundet.

Og det er ikke slik man kunne tro at det bare er ulveliknende hunder som schäfere ulven syns likner ulv. Nei, en hvilken som helst hund, også en puddel, vil bli oppfattet som et hundedyr av ulven, og dermed noen er en rival som må vekk fra området.

– Men når hunden går i bånd med mennesker blir ulven redd.

– Ulven lager seg et lite jordhi der de ligger trygt, kanskje under noen røtter. Ulven kan også overta gamle rødrev- eller grevlinghi, eller den kan finne hiplass i store steinurer.

– Fordi ulvene har gått mye i reviret sitt, legger de hiet der de av erfaring vet det er mest utilgjengelig og der de har god mattilgang, sier Arnodd Håpnes.

Resten av arealet til ulven bruken den til å jakte i. Ulver kan få 6-8 valper.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ulvespor i snøen, lysere

Ulvesporene på Sør-Elvåga. Bildet er tatt 1. februar 2011, klokka 15:13.

Foto: Jan Huseklepp Wilberg/Statens naturoppsyn

Ulvens nabotvister

Størrelsen på et revir varierer, fra 50 ganger 10 kilometer, til 50 ganger 20 kilometer. Hvis ulven bor i et ulvetett område går grensene inn i hverandre og det blir nabotvister. Men i Norge er det trolig bare 33-40 ulver, så her oppstår ikke slike problemer.

– Intern slossing mellom ulv er det som utgjør den største dødeligheten på ulv mange steder i verden. Østmarkaparets revir er litt større enn de pleier være. Det er stort nok, for å si det sånn, sier Christian Hillmann.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ulvespor på isen på Sør Elvåga i Østmarka, lysere

Her på Sør-Elvåga, på grensen mellom Lørenskog og Oslo ble to ulvers spor observert.

Foto: Tore-Andre Svidal

Hvem er mamma og pappa Ulv?

Om pappa Ulvs vet vi endel. Mor og far holder til i den svenske kommunen Dals Ed og i Halden. Pappa Ulv ble født i mai 2010. Først var broren til pappa Ulv i Østmarka, men han streifet videre og slo seg til i Trøndelag.

– Det var etter beitesesongen, i august-september 2012, at hannulven slo seg til i Østmarka. Vi har stamtavler på ham bakover til 80-tallet, sier Christian Hillmann, rådgiver ved Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Om mamma Ulv vet vi ikke så mye, men forskere arbeider nå videre med DNA fra henne for å finne ut hvor hennes gener kommer fra. Det er særlig interessant fordi det er positivt for den norske ulvestammen hvis det skulle vise seg at hun kommer inn med nye friske gener fra Finland.

Hva skal vi kalle ulveparet?

Har du lyst til å være med på å bestemme hva ulveparet skal hete? VG og NRK Østlandssendingen samarbeider med Norges Naturvernforbund og våre lyttere og lesere om å finne de beste ulvenavnene til Oslos eget ulvepar.

Legg inn forslag til navn på både pappa Ulv og mamma Ulv i kommentarfeltet. Pass også på å legge inn navnet ditt, slik at vi kan få tak i deg hvis nettopp dine navn blir valgt.

Etter seks dager avgjør en jury hvilke av ulvenavnene som går videre til avstemming.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Se ulv på nært hold. Denne ulven holdt til i Folldal.

Kommentarfeltet skal ikke brukes for å diskutere ulvebestanden i Norge. Alle innlegg som ikke omhandler navneforslag vil bli fjernet.

Vil du diskuere hvorvidt vi bør ha ulv i marka kan du gjøre det i kommentarfeltet her: Debatten raser rundt ulveparet som har slått seg ned i Østmarka.