Hopp til innhold

Kampen om ørene fortsetter hos Riksmekleren

Fristen i meklingen mellom partene i arbeidslivet går ut ved midnatt. Mandag kan busser, fly og ferjer bli stanset av streik.

Mekling mellom NHO og LO og YS

Det er ti år siden sist Riksmekleren måtte bidra for å finne en løsning mellom NHO og LO og YS i mellomoppgjørene. Fra venstre: LO-leder Roar Flåthen, NHO-sjef Kristin Skogen Lund, riksmekler Kari Gjesteby og mekler Dag Nafstad.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Klarer ikke riksmekleren å løse striden mellom NHO på den ene siden og LO og YS på den andre kan 17 000 ansatte gå ut i streik mandag morgen.

Partene, gikk hver til sitt tidlig lørdag kveld, og møttes igjen hos riksmekler Kari Gjesteby klokken 12 søndag.

– Dette er veldig profesjonelle parter som tar sitt samfunnsansvar på dypt
alvor og vil gjerne unngå en streik, sier Gjesteby til NTB.

Diskuterer lønn

Årets lønnsforhandlinger er et mellomoppgjør. Det betyr at partene i stor grad bare diskuterer lønn og ikke andre prinsipielle forhold.

Mellomoppgjørene går sjelden til mekling og enda sjeldnere til streik. Det er ti år siden Riksmekleren sist måtte bidra til å finne en løsning.

Lørdag morgen meldte VG at kilder i meklingen mente det var liten grunn til å frykte en konflikt fra mandag morgen, til det skiller det for lite. Ifølge avisen ligger det generelle tillegget an til å bli på 75 øre.

Reisende på buss, ferje og fly kan rammes

En eventuell streik vil føre til at nesten alle Unibuss sine busser i Oslo stopper, i tilegg til at flyene på Gardermoen ikke får fylt drivstoff.

De ordinære forhandlingene brøt sammen før påske. Bruddet skal ha kommet da LO ikke ville fire på sitt krav om 1 krone ekstra i timen, og 3 kroner til de lavtlønte. NHOs siste tilbud skal ha vært 50 øre i timen i lønnsøkning.

Disse kan også rammes:

  • Verft på Vestlandet
  • Bryggebransen (ølproduksjon ved bryggeriene)
  • Oljebransen ved forsyningsanleggene Mongstad Base og Vestbase

Ettersom meklingen går framover, eller eventuelt stopper opp, vil det komme oppdatert informasjon på nrk.no og her:

Arbeidsgiverne: NHO.no
Arbeidstakere: LO og YS.