Hopp til innhold

Hele Norge får OL-regninga

Skattebetalerne over hele landet må ta mesteparten av regninga for vinter-OL i 2022, mens Oslo slipper unna med en brøkdel av det arrangementet vil koste.

Åpningseremoni Hovinbyen

Slik ser Oslo kommune for seg at en åpningsseremoni kan se ut i 2022 om den blir lagt til Hovinbyen.

Foto: Oslo 2022

Flere sentrale Oslo-politikere NRK har snakket med mener at OL i 2022 kan se ut som en gavepakke for Oslo og et pengesluk for resten av landet.

Hvor stor del av regninga Oslo kommune vil bli sittende igjen med, er det ingen som kan svare på i dag.

NRK har gått gjennom tallmaterialet fra Oslo kommunes OL-etat Oslo2022 og sett nærmere på hva som skjuler seg bak de ulike utgiftspostene.

Prisen det offentlige må betale totalt, det vil si staten, vertskommunene og idretten, er beregnet til mellom 21,5 og 25 milliarder kroner.

Trolig ligger Oslo kommunes andel i størrelsesorden tre milliarder kroner.

– OL må være et sted

Stian Berger Røsland

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H).

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Hvis Norge mener at vi skal arrangere OL i Norge, så må det nødvendigvis være et sted. OL er et stort nasjonalt løft, og derfor må staten være i førersetet når det gjelder finansiering og gjennomføring, sier byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til NRK.

Røsland leder søkerkomiteen for vinter-OL og Paralympics i 2022. Han svarer slik på spørsmål om det er rimelig å velte størstedelen av regninga over på skattebetalerne landet rundt:

– Vi kommer til å måtte ta deler av idrettsanleggene, og vi kommer til å måtte ta deler av infrastrukturen. Størrelsen på andelen og hvordan dette skal skrus sammen er ting vi skal diskutere med staten.

Han mener det er helt klart at staten må ta gjennomføringskostnadene ved arrangementet.

Lav egenandel

Når det gjelder idrettsanleggene, opererer Norges Idrettsforbund med den såkalte "Børre-modellen", oppkalt etter hjernen bak, idrettspresident Børre Rognlien.

Modellen innebærer at staten betaler 67 prosent av anleggskostnadene, idretten 11 prosent gjennom spillemidler og vertskommunene 22 prosent.

I så fall vil Oslo få OL-anlegg for rundt 2,5 milliarder kroner og selv slippe unna med å betale en drøy halv milliard.

«Kjempedeal»

Vanligvis må kommunene punge ut langt mer for ordinære idrettsanlegg.

For slike prosjekter er spillemiddelandelen i ferd med å krype ned mot 20 prosent, mens kommunene betaler resten, opplyser NIF. For større anlegg er spillemiddelandelen mindre.

Flere NRK har snakket med karakteriserer en kommunal egenandel på 22 prosent som en «kjempedeal» som Oslo aldri vil komme i nærheten av uten OL som drahjelp.

Byrådslederen vil likevel gå inn i forhandlinger med staten med mål om å presse andelen ytterligere ned.

– Mange av anleggene ser vi for oss å bygge på et eller annet tidspunkt uansett. Utfordringen for byen er at de må bygges på relativt kort tid. Det er derfor

kommunekassa ikke kan bære kostnadene selv, og det er derfor vi trenger bidrag fra staten for å få alt klart til OL, sier Røsland.

Bompenger

Det samme argumentet bruker Røsland om infrastrukturen.

Infrastrukturen til OL er beregnet å koste om lag tre milliarder kroner, og investeringer i T-banen er den største utgiftsposten.

Også dette er prosjekter som til dels vil bli gjennomført uansett, og det er også aktuelt å bruke bompenger.

Men for å få alt ferdig i tide, mener byrådslederen det er naturlig at staten stiller opp også her.

Ikke avklart før valget

Forhandlingene om kostnadsfordelingen vil ikke komme i gang før Oslo bystyre har bestemt seg for å søke 5. juni.

Fasiten vil ikke foreligge før etter folkeavstemningen, samtidig med stortingsvalget 9. september.

Byrådslederen synes det ikke er så farlig at byens befolkningen ikke vet hvor mye OL vil koste hovedstaden før de avgir stemme.

– Jeg tror hovedspørsmålet er om folk mener at Norge skal arrangere OL og om Oslo skal være vertsby. Så vet vi at det blir en kommunal andel på idrettsanlegg og infrastruktur, men jeg tror ikke det er avgjørende for om folk ønsker OL eller ikke, avslutter Røsland.