Hopp til innhold

Palestinske flyktninger vil ha midlertidig ambassade

De palestinske flyktningene som har holdt til i en provisorisk teltleir ved Jakob kirke i Oslo, setter i disse dager opp en ny leir.

Ny palestinsk leir

Her bygges den midlertidige ambassaden for avviste flyktninger ved Jakob kirke i Oslo.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK

Mohamed Ganam

Mohamed Ganam.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK

Palestinerne, flere samarbeidspartnere og privatpersoner ønsker å etablere en midlertidig ambassade for avviste flyktninger fra flere nasjonaliteter.

I tillegg vil de ha støtte fra Oslo kommune.

– Dette er først og fremst en fortsettelse av vår fredelige aksjon, som har som mål å sette fokus på flyktningers situasjon i Norge, sier Mohamed Ganam.

Han er talsmann for de palestinske flyktningene. På to dager har de bygget et nytt hus utenfor kirken.

– Vi trenger en større bevegelse for å gjøre et mer effektivt arbeid rettet mot asylpolitikken, sier Ganam.

Måtte ut 16. april

Den palestinske teltleiren ved Jakob kirke i Oslo har vært gjenstand for debatt i over ett år. Rundt 25 palestinske flyktninger som har fått avslag på asylsøknaden har oppholdt seg i leiren, som kommunen i fjor høst ga beskjed om at politiet skulle rydde.

I desember ble det imidlertid inngått en avtale som sa at palestinerne måtte ut innen 16. april. Nå er de tilbake ved kirken.

Les: Teltleiren må vekk | Teltleiren får stå inntil videre | - Frekt å la palestinerne få bli | Lover å tvangsreturnere palestinere

Ganam sier de nå bygger det de kaller en midlertidig ambassade for avviste flyktninger fra flere nasjoner, blant annet etiopere.

Et kulturelt og politisk møtested

Kari Helene Partapuoli

Kari Helene Partapuoli.

Foto: Anette Holth Hansen/NRK

Kari Helene Partapuoli ved Antirasistisk senter er en av flere initiativtakere bak den midlertidige ambassaden. I tillegg bistår lokale entreprenørfirma med bygningsmateriale og brakker, en tannlege tilbyr gratis tjenester, Hausmania stiller med dusj og toaletter.

– Formålet med denne ambassaden er at Oslos befolkning og andre skal få muligheten til å møte flyktninger personlig. Det er viktig å se asylsøkere som mennesker. Vi håper det skal bli et kulturelt og politisk møtested lik palestinerleiren, men denne gangen med et bredere utgangspunkt, sier Partapuoli.

– Men hva ønsker du med et samarbeid og støtte fra kommunen?

– Vi ønsker selvfølgelig at leiren skal bli stående der. Det er ikke mottaksplasser rundt omkring i Oslo til å ivareta aksjonisme, derfor må de faktisk kunne sove der om natten. Kanskje kan man holde PU vekk fra døren i denne perioden, så det er mulig å jobbe kulturelt og politisk med dette.

Kommunen er skeptisk

Oslo kommune er kritisk til en ambassade for flyktninger, men sier saken er under behandling. Den midlertidige ambassaden har likevel bred støtte blant kunst- og kulturmiljøet i hovedstaden.

– Alt fra direktøren ved Henie Onstad-senteret til Kunsthall Oslo, Kvekernes samfunn, organisasjoner, kunstnere, forskere. Det er en veldig bred gruppe som står bak ønsket om å etablere denne ambassaden, sier Partapuoli.