Hopp til innhold

Tiggere bruker skolegården som do

Østeuropeere som bor i biler rundt Lakkegata skole på Tøyen i Oslo bruker skolegården som toalett. Nå krever foreldre og lærere at kommunen rydder opp.

Hanna Høiness

Opprørt: FAU-medlem ved Lakkegata skole på Tøyen i Oslo Hanna Høiness, er opprørt over at skolegården hver natt tilgrises av menneskeavføring.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Søppel i skolegården

Sånn ser det ut på deler av nabotomta til Lakkegata skole.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– I denne ballbingen ligger det dynger med menneskeavføring hver morgen, og det må vaktmesteren og lærerne fjerne, sier FAU-medlem Hanna Høiness til NRK.

Hun fikk en ubehagelig overraskelse da hun fulgte datteren til skolen for et par dager siden. Det de første trodde var hundemøkk, viste seg å være noe helt annet.

– Det er motbydelig at barna skal leke oppe i alt dette, sier hun.

Bor i bilene

Høiness forteller at det bor østeuropeiske tiggere i rundt 20 biler i gatene rundt skolen. Uten utedoer er det et stadig økende problem på Tøyen at tilreisende som bor ute eller i biler gjør fra seg ute.

Tidligere har beboere og forbipasserende funnet menneskeavføring i Botanisk hage, på sirkustomta like ved Munch museet og på plener i området.

Nå har både ansatte og foreldre ved Lakkegata skole fått nok.

– Det må gjøres noe med dette. Det må komme en løsning fra øvre hold, sier en oppgitt Høiness, som krever at kommunen sørger for at situasjonen blir levelig for alle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bæsj i skolegården

Ekskrementer og søppel ligger strødd i nærheten av skolegården. Ifølge lærere og foreldre ved Lakkegata skole er dette et stadig økende problem på Tøyen.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Går ut over liv og helse

Lakkegata skole

Hanna Høiness fortviler over at skolegården der datteren hennes skal leke blir tilgriset hver morgen.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Flere som har opplevd problemet har tatt til orde for å skaffe toaletter til de som bor ute og i biler i området. Det har også vært foreslått å forby parkering i området, men så langt har ingen ting skjedd.

– Denne situasjonen begynner å gå ut over liv og helse når man finner menneskeavføring inne på skolens område, sier leder av miljø- og samferdselskomiteen i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV).

Hun mener kommunen må sette opp flere toaletter og sanitæranlegg i byen.

Ikke kommunens ansvar

Men SV får ikke mye gehør fra byrådet for å sette opp flere toaletter.

– Man skal ikke gjøre fra seg i en skolegård. Det er ulovlig og hvis man ser noen som gjør dette bør de varsle politiet, sier miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

Han synes ikke det er kommunens ansvar å sette opp utedoer for dem som bor ute eller i bilene sine, men har ingen konkrete forslag på hvordan kommunen kan bli kvitt problemet.

– Dette er en situasjon vi må håndtere, sier Elvestuen til NRK.

Han har tro på et samarbeid med organisasjoner som har kontakter i de østeuropeiske miljøene.

– Så får vi ta den praktiske politikken der ifra, sier han.