Det er store beiteområder for sau i Setesdal, men beiteområdene står ubrukt fordi saueholdet er gått kraftig ned de siste ti årene.
Det blir færre og færre bønder som driver sauehold i Setesdal, og daglig leder i Norsk landbruksrådgivning Setesdal, Jakob Saaghus, starter nå et landbruksprosjekt for å gjøre sauehold mer populært.
Målsettingen er å øke kjøttproduksjonen fra Setesdal med 10 prosent de neste tre årene.
Drastisk nedgang
– De siste ti årene er sauetallet mer enn halvert i de fem Setesdals-kommunene, og disse kommunene står for nærmere 50 prosent av saueholdet i hele Aust-Agder. Så dette er dramatisk, sier Saaghus.
Han sier at de tre øverste kommunene i Setesdal ligger på landstoppen når det gjelder kommuner som har redusert saueholdet mest.
– Og dette er veldig trist, for det er jo her utmarksressursene er. Sauen henter 50 prosent av fôret sitt i heia, og derfor må vi fokusere på de områdene vi har. Setesdal er spesielt godt egnet for sauehold, sier Saaghus.
Han mener potensialet for sauehold i Setesdal er nærmest ubegrenset.
Flere vil satse
Saaghus sier prosjektet som nå dras i gang tar sikte på å øke antallet sauer i Setesdal, og øke kjøttproduksjonen med 10 prosent de neste tre årene.
Det har vært flere informasjonsmøter i de fem Setesdals-kommunene om prosjektet og oppmøtet har vært meget bra.
Bonde Egil Aamlid er en av mange som ønsker å satse.
– Ja man må satse hele tiden, forbedre seg og øke på. Det er store ressurser i utmarka, så det er muligheter for de som vil, sier Aamlid.
– Hvorfor vil du satse?
– Det er koselig og utfordrende og du er din egen sjef, sier Aamlid, med et smil.
– Er det butikk og økonomi i sauehold?
– Ja det er det. Men alt avhenger av hvor mye du satser, sier Aamlid.