Hopp til innhold

SSB-tall om verdiskapning får strykkarakter

– Oslo skaper ikke mest verdier, sier regiondirektør i NHO. Tall fra Statistisk Sentralbyrå får strykkarakter nordpå.

Marit Helen Pedersen

– Med alle offentlige arbeidsplasser som departementer og direktorater som ligger i Oslo er det klart at tallene blir høye der, sier regiondirektør i NHO, Marit Helene Pedersen.

Foto: NHO

Statistisk Sentralbyrå (SSB) serverte i dag tall som viser at Oslo har den største verdiskapingen i Norge.

Regiondirektør i NHO Finnmark, Marit Helene Pedersen, mener tallene er gir et skjevt bilde.

– Det blir misvisende når SSB tar med offentlig sektor - og lønn i offentlig sektor - som verdiskapning. For å få et riktig bilde av verdiskaping må man bruke tall fra ren eksport som grunnlag, mener Pedersen.

Gir helt feil bilde

I undersøkelsen fra SSB er verdiskapningen i offentlig sektor tatt med - og beregnet å tilsvare lønna til de ansatte.

Professor emeritus i sosiologi ved Norsk institutt for by-og regionforskning (NIBR.), Ottar Brox, er også kritisk til regnemåten.

– Det er mange måter å bruke statistikk på og nå har man tydeligvis brukt også lønninger som mål på verdiskapning. Når en forretningsadvokat med høy inntekt blir tatt med i verdiskapningsbildet er det klart at en stor by som Oslo vil komme høyt oppe på lista, slår professoren fast.

Oslo taper for Finnmark

Ottar Brox

– Det kan ikke være slik at de som skor seg på andres arbeid og verdiskapning skal komme ut som de viktigste bidragsyterne til fellesskapet, sier professor emeritus i sosiologi Ottar Brox.

Foto: Arild Moe / NRK

NHO-sjefen i Finnmark er overhodet ikke enig i at verdiskapninga i Norge er sentrert til hovedstaden.

– Oslo kommune havner som nummer elleve når man regner eksportverdien første halvår i 2010, sier Pedersen.

Per innbygger slår Finnmark knockout på Oslo, ifølge regiondirektøren i NHO. Finnmark er på topp i Norge i verdiskaping per innbygger.

– Dersom produksjonen fra Snøhvit og Melkøya, samt fra ny gruvedrift i Sør-Varanger blir som forventet, ligger vi godt an. I tillegg er det eksport fra fiskeri i fylket som også gir gode tall, forklarer Pedersen.

Pedersen mener at Finnmark ofte blir misforstått, når det fokuseres på subsidier istedet for verdiskaping. Finnmark eksporterer for 240.000 kroner per innbygger i 2010.

– Når det gjelder økning i eksportverdi så ligger vi høyest i landet. Det siste året har Finnmark høyest økning på 72,5 prosent, Oslo som nummer to hadde en økning på 37 prosent, opplyser Pedersen.

Feilaktige konklusjoner

Brox håper SSB-analysen ikke blir stående som gjeldene sannhet.

– Det er ikke mulig å dra noen distriktspolitiske konklusjoner av en slik undersøkelse. Det er også en stor fare for at man kan trekke helt feilaktige politiske konklusjoner, sier Ottar Brox.

I følge Brox sier statistikken fra SSB lite eller ingenting om hvor store verdier som skapes på hvilke steder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark