Hopp til innhold

Politiet regner Utøya-eiendelene som tapt

Politiet har lett etter eiendelene til AUF-ungdommen fra Vest-Finnmark siden september. Nå gir de opp.

Terje Wikstrøm

– Vi avslutter søket etter pakken, sier regionlensmann i Hammerfest Terje Wikstrøm. Siden september har politiet lett etter eiendelene til Utøya-ofrene fra Vest-Finnmark. Nå regner de pakken som tapt.

Foto: Vibeke Lund Pettersen / NRK

Den savnede pallen inneholder eiendelene til AUF-ungdom fra Vest-Finnmark som var involvert i Utøya-tragedien i fjor sommer. Eiendelene det er snakk om skulle fraktes fra Hammerfest til Alta politistasjon i september. Etter at pallen ble kvittert ut mistet politiet oversikten.

– Pakken er hentet fra politistasjonen i Hammerfest, men vi vet ikke hvem det er som har hentet den, sier regionlensmann i Hammerfest Terje Wikstrøm.

– Vi erkjenner at pakken er borte og vi erkjenner at det er en pakke som skulle til politiet, så det ansvaret må vi ta.

Vil erstatte eiendelene

I slutten av november i fjor hadde politiet fortsatt håp om å finne pallen. Wikstrøm bekrefter at politiet nå ikke vil bruke flere ressurser på å lete.

– Vi avslutter søket etter pakken og går videre til neste steg, som er å ta kontakt med de som har mistet eiendelene og tilby dem en erstatning.

Viktig å få eiendelene tilbake

May-Tove Iversen i Vadsø er styremedlem i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene.

– Jeg synes det er ganske utrolig at de kan avslutte letinga. Både for de etterlatte og for de overlevende er det veldig viktig å få hjem eiendelene. Det er viktig for prosessen videre, sier hun.

May Tove Iversen

May-Tove Iversen

Foto: Arnstein Jensen

Kan ikke måles i penger

Hvor stor erstatningssum politiet ønsker å tilby de involverte kan de ikke si noe om enda. Iversen i den nasjonale støttegruppa mener allikevel at verdien av eiendelene ikke kan måles i penger.

– Det er vanskelig å sette en sum på noe slikt. Disse eiendelene har en affeksjonsverdi som er mye høyere enn den materielle verdien på eiendelene. Vi er ikke så veldig opptatt av penger.

Politiet slipper for billig unna

Hun mener politiet slipper for billig unna i denne saken.

– Jeg synes det blir for enkelt at man bare skal miste ting uten at det får videre konsekvenser. Politiet har rotet det til og det virker som det er helt greit så lenge det er dem som gjør det., sier Iversen.

Video Utøya-ofre mistet eiendelene hos politiet

Utøya-ofre mistet eiendelene hos politiet

Spesialenheten åpner for etterforskning

Spesialenheten for politisaker har foreløpig ikke åpnet etterforskning av saken.

– Vi har heller ikke mottatt henvendelser fra de berørte, sier etterforskningsleder Thomas Nordberg.

– Den kjennskapen vi har til saken baserer seg på omtale i media. Om noen av de berørte partene henvender seg til oss med ønske om at vi skal etterforske det, eller om det av andre årsaker blir henstilt til oss om å se på det, skal vi selvsagt vurdere det.