Hopp til innhold

Skal følge Luleås Facebook-metode: vil fylle sildoljefabrikk med dataservere

«Hello Mr. Mayor, this is Facebook calling.» Slik startet Luleås Facebook-eventyr. I Vadsø vil næringsliv og kommune følge Luleå-ordførerens modell, og fylle den nedlagte sildoljefabrikken med dataservere.

Servere i sildoljefabrikk

I Vadsø håper man å fylle den nedlagte sildoljefabrikken med dataservere. Gjerne et nettsted som Facebook.

Foto: NRK

Ukentlig får Luleås ordfører Karl Petterson henvendelser fra folk som lurer på hvordan det gikk til.

Hvorfor valgte det sosiale nettstedet Facebook å gjemme bilder og historier og informasjon folk deler på Facebook, som det eneste stedet i Europa, i en lagringshall i Luleå i Nord-Sverige?

Denne gangen er det i Vadsø at næringsliv, kommune og statsråder får ta del i hemmeligheten.

Tomme lokaler

Facebook

«Hello Mr. Mayor, this is Facebook calling.» Luleå er det eneste stedet i Europa Facebook har servere.

Bjørn-Arne Pedersen

Prosjektleder Bjørn-Arne Pedersen vil etablere et datasenter av den store sorten.

Foto: Inghild Eriksen
Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud

Fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud ser gjerne at den blir opptakten til en ny næring i nord.

Foto: Johan B. Sættem

– Nå finnes Facebook på tre plasser i verden. Det er i North-Carolina, Oregon og i Luleå, sier Petterson.

Og hemmeligheten er noe det finnes masse av i Vadsø: mer eller mindre tomme industrianlegg med plass til tusenvis av varmeproduserende datamaskiner og servere på et sted, et kjølig klima; dype kalde fjorder og innsjøer som kan brukes til å kjøle de ned, og rikelig med både vind og vann som kan produsere fornybar energi og drive de.

Vil etablere stort datasenter

– Da snakker vi om å etablere et datasenter av de store typene. Og da snakker vi om bygninger på mellom 1000 og 6000 km² alt etter hvilke kunder man får, sier prosjektleder for Arctic Store Facility, Bjørn-Arne Pedersen.

Han ser for seg den nedlagte sildoljefabrikken ytterst på Vadsøya, som den første datalagringshallen og starten på en ny næring i nord.

– Et sånt senter kan ha mellom ti til hundre arbeidsplasser, men det er selvsagt helt avhengig av størrelsen, av hvilke kunder du får inn. Du vil ha behov for lokale folk. Rørleggerfirmaene og elektrikerne i Vadsø vil få adskillig mye mer å gjøre. Investeringene er store, og det vil skape ringvirkninger, nesten uansett hvordan man ser på det.

Ser mot Norge, men velger Sverige

Og selv om det er vel så kaldt i Vadsø som Nordbotten og de naturgitte fordelene allerede er fins, er ikke Vadsø helt som Luleå – og Norge er ikke helt som Sverige – enda:

– Vi har sett at mange store aktører har nå vært ute etter etablere nye datalagringssentre. Mange norske bedrifter har vært med helt i finaleheatet, men så har man ikke helt fått gullmedaljen, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Hun sikter til at Facebook så kjapt mot Norge – før de bestemte seg for Sverige.

Uten subsidier

Datalagringshall drevet av grønn energi i Finnmark vil gi plusstegn i klimaregnskapet og Aasrud ser gjerne at den blir opptakten til en ny næring i nord, dog uten subsidier fra regjeringa.

– Det Regjeringen har sagt er at vi ønsker å bruke de ordinære virkemidlene som finnes i Norge gjennom Innovasjon Norge og SIVA, vi ønsker ikke at dette skal bli en subsidienæring – for dette er virksomhet som er lønnsom. De aller største datasentrene som finnes i verden får vi ikke maken til i Norge, men jeg vil jo tro at lokalsamfunn her i Finnmark med for eksempel 20–25 ansatte ville vært en viktig arbeidsplass der det ble lagt til, så man skal ikke kimse av arbeidsplassene heller, sier Aasrud.

Og det gjør ikke prosjektleder Bjørn-Arne Pedersen heller. Sammen med kommunen, næringslivet, Varanger kraft og fylkeskommunen vil de starte i det små, håpe at brikkene kommer på plass – og håpe at en kunde som Facebook en dag ringer.

Sildoljefabrikken i Vadsø

Sildolje blir byttet ut med dataservere? Det er i alle fall håpet til Vadsø kommune.

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK