skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
orderudsaken_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Innenriks > Orderudsaken Sist oppdatert 09:26
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Lars Grønnerød

Lars Grønnerød er Kristin Kirkemo Haukelands ekskjæreste. I motsetning til de tre andre tiltalte, er han den eneste som er dømt tidligere. I lagmannsretten ble han kun dømt for medvirkning til drap.

Publisert 11.01.2002 11:59.
SE OGSÅ:
Lars Grønnerød fyller 44 år samme dag som rettssaken i lagmannsretten starter. I motsetning til de tre andre var han eneste i herredsretten som ble frifunnet for hovedtiltalen om overlagt drap. Han ble kun dømt for uaktsom medvirkning til drap og fikk en dom på to år og seks måneders fengsel.I herredsretten sa han at han hadde vært svært forelsket i den medtiltalte ekskjæresten Kristin Kirkemo Haukeland.

Lars Grønnerød skiller seg ut fra de tre andre på mange andre måter. Han kommer fra øvre middelklasse, og har en såkalt god bakgrunn, hvor dårlig økonomi ikke har vært tyngende slik Veronica Orderud i herredsretten beskrev at hadde vært delvis tilfelle for hennes oppvekst. Lars Grønnerød er også den eneste av de fire tiltalte som har en formue.

Men selv om han i flere år jobbet i farens forretning, havnet Bærums-gutten utpå skråplanet hvor han fikk mange såkalt dårlige venner. Han er dømt for heleri og mindre narkotikaforbrytelser. I retten framsto han som beskjeden, men følsom, ikke minst fordi han så åpent innrømmet å ha vært fullstendig hekta på Kristin.

Ifølge Lars Grønnerøds forsvarer er forelskelsen Grønnerøds ulykke i Orderud-saken. Det er Kristin som introduserte ham for Orderud-ekteparet, og mens aktoratet påstår at det var Lars Grønnerød som skal ha lært opp Orderud-ekteparet i våpenbruk, og hjulpet dem med drapsplanene, ble Grønnerød i herredsretten kun dømt for uaktsom medvirkning fordi han etter rettens syn leverte over våpen til ekteparet Orderud uten å vite hva de skulle brukes til.

Lars Grønnerød er tidligere domfelt fire ganger. Bare en måned før Lars Grønnerød skulle stille i Nes herredsrett, tiltalt for trippeldrap, ble han varetektsfengslet av politiet, siktet for besittelse av narkotika. Grønnerød forsøkte å slippe unna politiet i en vill bilferd som endte i en kollisjon med flere skilt på gresset nedenfor Vigeland-statuen Livshjulet i Frognerparken i Oslo. Grønnerød hadde med seg narkotika i bilen.

Sommeren 2000 forsøkte 43-åringen å lure til seg bilen til en danske ved å utgi seg for politimann. Bare noen måneder senere ble Grønnerød dømt til ett års fengsel for en rekke kriminelle narkotika- og vinningsforbrytelser, samt 11 tilfeller av kjøring uten førerkort.


 
10 SISTE NYHETER
PÅ FORSIDEN NÅ
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no