Hopp til innhold

Velgerne er blitt mer kritiske til innvandring

En av ti norske velgere er ekstremt kritiske til innvandring, og det har vært en klar økning siden 2001.

Bernt Aardal

Forsker Bernt Aardal sier at holdninger til innvandring er blant de mest stabile holdningene. Han tror derfor ikke terroren 22. juli vil påvirke disse holdningene i noen særlig grad.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Det kommer frem i boken «Det politiske landskap», der stortingsvalget i 2009 er analysert.

– Når det gjelder holdninger til innvandringspolitikk, har det vært en endring i negativ retning. Den har vært betydelig også i årene fra 2005, men endringen i negativ retning har vært størst fra 2001 til 2009, sier Bernt Aardal, forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning, til NRKs Politisk kvarter.

Tror ikke 22. juli endrer holdningene

I undersøkelsen er det blant annet stilt spørsmål som går på å bevare vår nasjonale egenart, å prioritere nordmenn fremfor innvandrere når det gjelder jobb og hvor mange innvandrere Norge skal tillate.

– Da sier ti prosent seg gjennomgående enig i de mest negative utsagnene, sier Aardal.

Han tror ikke det er sannsynlig at terrorhandlingene 22. juli endrer velgernes grunnleggende holdning til innvandring.

– Det vi har sett i vårt forskningsmateriale, er at holdninger til innvandringspolitikk er veldig stabile over tid. Det er faktisk blant de mest stabile holdningene vi finner, sier Aardal.

– Etter terroren har det vært en veldig sterk bølge av sympati og samhold. Men det jeg tror vil være en utfordring fremover, og som ikke er gitt i seg selv, er å gi dette en politisk retning. Det er nok en debatt som vil komme etter hvert, og først da vil vi se om det skjer noen fundamentale endringer.

– Fanget opp av Frp

Den økte innvandringskritiske holdningen betyr ikke nødvendigvis at det er flere stemmer å hente på en innvandringskritisk politikk. De aktuelle velgerne er nemlig i stor grad fanget opp allerede, hovedsakelig av Fremskrittspartiet.

– Det er et interessant moment sammenlignet med en del andre land. Her har de kommet inn i systemet i stedet for at de er blitt stående utenfor og følt seg fremmedgjorte.

AKTUELT NÅ