Hopp til innhold

- Norsk politikk er ikke todelt

Partilederne mener det var en opplysende og bra debatt. Men en oppklaring om regjeringsspørsmålet på borgerlig side kom ikke. NRKs samfunnsredaktør mener debatten viser klart at norsk politikk ikke er todelt.

NRKs partilederdebatt i Samfunnssalen
Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Partilederne var fredag kveld samlet i Samfunnssalen Oslo sentrum til den siste store debatten på NRK før valget.

Det var god stemning blant partienes støttespillere som var møtt opp i samfunnssalen. Partilederne ble avbrutt av hyppige applauser, latter og jubel. Sendingen startet og avsluttet med trekkspillmusikk og sang, og alle lederne fikk tradisjonen tro holde sin ett minutts lange sluttappell.

Det er 50 år siden den første partilederdebatten på NRK. i 1959 var det kun mannlige deltakere, mens det denne gangen var fire av hvert kjønn representert.

LES: Partilederdebatten fyller 50 år

Partilederne Jens Stoltenberg (Ap), Kristin Halvorsen (SV), Liv Signe Navarsete (Sp), Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H), Dagfinn Høybråten (KrF), Lars Sponheim (V) og Torstein Dahle (Rødt) var med i debatten med Lisbeth Skei og Knut Olsen som programledere.

LES FRA DEBATTEN: Høy temperatur i debatten

SE: Debatten i opptak

- De rødgrønne er heller ikke enige i alt

Erna Solberg (H) sier til NRK etter debatten at hun skulle ønske situasjonen var en annen enn det den er, med tanke på den uklare regjeringssituasjonen på borgerlig side.

Erna er helten

Ingen tvil om hvem som er helten til denne gjengen. Høyre-leder Erna Solberg signerer gensere etter partilederdebatten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

- De rødgrønne er også uenige seg imellom, og vi vet jo ikke hva som kommer ut av de rødgrønnes politkk fremover heller, sier Solberg.

- Jeg har pekt på at vi på borgerlig side er enige om mye også, legger hun til, og forklarer at alle ønsker en annen regjering enn dagens.

Hun sier det er alle de fire borgerlige partiene som danner grunnlaget for at de rødgrønne må gå av etter valget.

- Jeg har snakket Siv Jensen og jeg har klemt henne. Jeg har snakket med Lars og Dagfinn. Vi har så mye til felles, sa Solberg i debatten.

- Frp må med
Siv Jensen

Siv Jensen (Frp) på vei ut etter debatten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Men Frp-leder Siv Jensen gjentok i debatten at Fremskrittspartiet må med i en eventuell ikke-sosialistisk regjering.

- Å snakke om en borgerlig regjering uten Frp, blir like dumt som å snakke om en rødgrønn regjering uten Arbeiderpartiet, sier Frp-lederen.

Hun legger til at hun håper de rødgrønne mister makta, og ønsker en borgerlig regjering etter valget.

Krfs Dagfinn Høybråten er enig i det, og sier at en regjering må ikke ha flertall, men må kunne manøvrere i Stortinget for å få gjennomslag for sine saker

De rødgrønne nevnte flere ganger at rotet på den borgerlige siden bare kan unngås ved å stemme på dem. Stoltenberg mente også at Frp blir brukt som av de andre ikke-sosialistiske partiene for å få mer makt.

- De borgerlige bruker Frp som en skammel for å komme inn i regjeringskontorene, og når de ikke har bruk for skammelen mer så sparker de den bort, sa Jens Stoltenberg.

Erna Solberg og Dagfinn Høibråten

Erna Solberg og Dagfinn Høybråten blir kanskje regjeringspartnere etter valget.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Ultimatum

KrF-leder Dagfinn Høybråten og Venstre-leder Lars Sponheim fulgte opp med forsikringer om at de ikke vil regjere sammen med Frp, og Sponheim hamret nok en gang inn sitt ultimatum mot oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

Erna Solberg sa at hun håper de som har gitt disse garantiene tenker igjennom hvordan de skal fortolke disse garantiene etter valget. Høyre-lederen har ikke gitt opp troen på at hun skal få de tre andre borgerlige partiene til å snakke sammen etter valget.

- Vi skal nok komme ut av knipen, vi har så mye til felles og et ønske om å få til en annen politikk, sier Solberg til NTB.

Siv Jensen synes valgkampen har handlet altfor mye om regjeringsspørsmålet, men sier til NRK at hun synes kveldens debatt var veldig opplysende for velgerne.

- Den viste at det er klare forskjeller på partiene og blokkene, og hvorfor det er viktig at Frp får mer innflytelse i landet, sier Jensen.

Kyrre Nakkim

NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Ikke todelt politikk

NRKs samfunnsredaktør, Kyrre Nakkim, synes ikke fredagens debatt brakte mye nytt på banen. Men det sier den fikk ganske klart frem partienes ulike ståsteder.

- Den viser klart at norsk politikk ikke er todelt. Det er ikke en rødgrønn mot en borgerlig side. Det er en tredelt politikk, mener Nakkim.

- Enten man diskuterer eldreomsorg, asyl- eller miljøpolitikk ser man de rødgrønne på en side, så har man Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten på midten, som delvis har med seg Høyre og Erna Solberg.

- Og så har man Siv Jensen på ytterste fløyen som blankpusser Frp-profilen. Hun markerer klart at det er en avstand fra henne til de andre, sier Nakkim.

Nakkim mener partilederdebatten handler om få partienes egne sympatisører til å komme hjem.

- Partiene fikk frem sin kjernepolitikk. Men jeg er usikker på om denne debatten får mange flere til å gå ut og stemme, sier samfunnsredaktøren.

Partilederne enige

Venstreleder Lars Sponheim mener han i debatten fikk frem viktige Venstre-saker som miljø og asylpolitikk.

- Vi fikk frem det som er viktig for Venstre, sa Sponheim.

Fornøyde etter partilederdebatten

De rødgrønne var fornøyde etter partilederdebatten.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er enig i at det var en god debatt som fikk frem klare forskjeller mellom partiene. Men han mener den viser at det rødgrønne er det mest reelle regjeringsalternativet, også etter valget.

Regjeringskollega Liv Signe Navarsete (Sp) syntes tiden gikk for fort, og skulle gjerne debattert mer.

- Jeg håper folk fikk svar på spørsmål de har om forskjellene på de rødgrønne og de borgerlige partiene, sier Navarsete.

SV-leder Kristin Halvorsen synes det var en god debatt der Navarsete, Stoltenberg og hun selv spilte godt som lag.

- Og jeg tror mange SV-velgere kjente igjen gode SV-saker og ble mobilisert i dag, sier Halvorsen.

LES: Partilederdebatten fyller 50 år

AKTUELT NÅ