skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
kommentar_3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > Kommentar Sist oppdatert 16:09
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Palassrevolusjon igjen

Lucio Gutierrez er den siste i rekken av avsatte ecuadorske presidenter. (Foto: Reuters/Scanpix)
Lucio Gutierrez er den siste i rekken av avsatte ecuadorske presidenter. (Foto: Reuters/Scanpix)
Kongressen avsetter presidenten etter voksende press fra folket. Det er tredje gang det skjer i Ecuador siden 1997 etter nesten den samme dreieboka.

Publisert 21.04.2005 15:51. Oppdatert 21.04.2005 15:59.
Av Haakon Børde

Store folkemengder stormet regjeringsbygget i Quito i går. (Foto: AP/Scanpix)
Denne gang heter den avsatte presidenten Lucio Gutierrez - 60 av 62 tilstedeværende kongressrepresentanter stemte for at han måtte forlate presidentpalasset Carondelet.

Det hadde folket i voksende opptøyer krevd i flere måneder. Maktbruk mot demonstrantene med fire drepte var det som til slutt felte Gutierrez.

2000

For fem år siden het den avsatte presidenten Jamil Mahuad. Da som nå var folket i opprør, den gang under ledelse av oberst Lucio Gutierrez i en sjelden allianse mellom store deler av det militære og en organisasjon som representerer mellom en tredel og halvparten av folket i Ecuador, indianerne.

1997

Og tre år før det igjen, het han Abdala Bucaram. Også han hadde fått folkemeningen mot seg, og kongressen avsatte ham fordi han var mentalt uskikket.

El Loco, den gale, ble han kalt på folkemunne. Bucaram prøvde å nekte å rette seg etter kongressvedtaket, men bøyde av da hærsjefen erklærte unntakstilstand.

Kasteballen høyesterett

Denne gang steg den politiske temperaturen mange grader da Gutierrez avsatte 27 av de 31 dommerne i Ecuadors høyesterett.

Det begrunnet han med at dommerne var fiendtlig innstilt overfor presidenten. Den nye høyesteretten viste seg fra en vennligere side.

Den tillot to tidligere presidenter, Bucaram og Gustavo Noboa å vende hjem fra eksil i Panama og Den dominikanske republikk, ikke for å rettsforfølge dem for korrupsjon, men fordi de er politisk på Gutierrez' parti.

Full forvirring oppsto da Gutierrez fredag oppløste den høyesterett han selv hadde oppnevnt, og erklærte unntakstilstand som han hevet neste dag.

- Slutt på dikaturet

Da hadde kongressen fått mer enn nok. - Det er slutt på diktaturet, skrev ecuadorianske aviser da forsvarsgrensjefene nektet å støtte Gutierrez og i stedet opptrådte på pressekonferanse sammen med den nye presidenten, Alfredo Palacio.

Lucio Gutierrez måtte konstatere at han ikke fikk støtte fra militæret. her på en pressekonferanse sammen med sjefene i det ecuadorske forsvaret. (Foto: AFP/Scanpix)


- Jeg er kke politiker, jeg er hjertespesialist, sa Palacio da han skulle fri til velgerne etter å ha avlagt embetseden og slik ville forsikre dem om at han ikke er korrupt - underforstått, som resten av politikerne i Ecuador er.

Økonomi og etnisitet

Kulissene for de operetteliknende scenene innenfor presidentpalass, kongress og høyesterett og de blodige scenene på gata utenfor, er økonomiske, sosiale og etniske ulikheter.

Mahuad trodde han kunne skape stabilitet ved å innføre amerikanske dollar som eneste betalingsmiddel i Ecuador.

Det ble en for sterk utfordring blant velgerne som ser med dyp skepsis på supermakten i nord som ofte oppleves som arrogant, og ikke bare i Ecuador.

Den gang, i 2000, fikk konflikten i dette landet mellom Amazonas og Stillehavet med Andes-fjellene imellom et etnisk preg.

En allianse mellom Gutierrez og indianerlederen Antonio Vargas tok kontroll, en allianse altså mellom våpenmakten og den delen av folket som i minst grad er inkludert i politisk ledelse.

Løftebrudd

Som politiker kritiserte Lucio Gutierrez dollariseringen av ecuadoriansk økonomi fordi den gjorde eksporten av ecuadorianske varer dyrere og fordi den rammet de fattige hardest - de har vanskeligst for å skaffe seg dollar.

Men da han ble valgt til president i 2003, fulgte han radikale sparekrav fra Pengefondet og Verdensbanken hvis budsjettkutt slår hardest ut innenfor helse og utdanning. De fattige var like langt, og de fattige er flertallet av folket i Ecuador.

Nå er enda en politisk skjebne beseglet - Lucio Gutierrez har søkt tilflukt i Brasils ambassade i Quito. Han håper hjertespesialisten Palacio skal gi ham fritt leide til politisk asyl i Brasil.

Siste saker:

 
Podkast. Ta med deg programmet
50 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no