Hopp til innhold

Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Regjeringens beslutning om å flytte Oslos tre store gallerier til Vestbanetomten kan bli nedstemt etter valget til høsten.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

- Stortinget kan omgjøre vedtaket om å flytte Nasjonalmuseet til Vestbanen i Oslo. Fordi flyttingen ikke har vært behandlet som egen sak av Stortinget, kan den bli stoppet etter valget til høsten, sier professor i statsvitenskap Tore Hansen.


Politisk allianse

På grunn av Trond Giskes fremgangsmåte i saken, er dermed ikke et fremtidig Storting bundet av regjeringens vedtak om å flytte Nasjonalmuseet.

- Det som skal til er at de som har vært skeptiske til denne utbyggingen kan danne en politisk allianse som gjør at de kan stoppe utbyggingen gjennom et flertall i Stortinget ved neste korsvei, og det vil være ved budsjettbehandlingen i 2009, sier Tore Hansen.

Kritikk

Kritikken har den siste tiden bredt om seg. Regjeringens beslutning om å flytte Nasjonalgalleriet til Vestbanetomten i et nytt storbygg på åtte etasjer - sammen med Samtidskunstmuseet og Kunstindustrimuseet - har medført sterke reaksjoner både blant politikere og fagfolk.

Skeptiske fagfolk: Ansatte krever debatt

Skeptiske politikere: - Bør ikke flyttes til Vestbanen

Nasjonalgalleriet

Nasjonalgalleriet i Oslo.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er særlig nedleggingen av det gamle, ærverdige Nasjonalgalleriet som har vakt harme. Flere ansatte ved Nasjonalmuseet er sterkt imot fraflytting.

- Jeg synes det er toppen av kulturløshet å forlate et bygg vi har hatt som vårt nasjonale galleri i over hundre år, sier Nils Messel.

Messel har vært ansatt ved Nasjonalgalleriet siden 1973 og har blant annet vært leder for hele den verdifulle malerisamlingen.

Kun samtidskunst

Også den tekniske utredningen av Vestbanealternativet gir grunn til skepis. Den viser nemlig at arealet er for lite og at det ikke foreligger muligheter for fremtidige utvidelser.

Fremskrittspartiet og Venstre går inn for at det utelukkende bygges et samtidskunstmuseum til Vestbanen.

- Vi mener at vi må beholde de flotte museumsbyggene vi har, og bruke dem til det de var tiltenkt, sier Trine Skei Grande (V). - Det vi virkelig trenger er et skikkelig samtidsmuseum som kan bygges på Vestbanetomten.

Likner operasaken

Venstre er foreløpig det eneste partiet som har fattet et formelt vedtak i saken. Opposisjonspartiene har alle avventet en egen Stortingsbehandling.

Leder av Stortingets kulturkomite May-Helen Molvær Grimstad (KrF) trekker paralleller til debatten om hvor operaen skulle ligge.

- Da vi behandlet operasaken ble det også en lokaliseringsdebatt der en måtte komme tilbake til Stortinget med en ny sak fordi man ikke ønsket lokalisering på Vestbanen. Nye utredninger måtte til. Slik burde det også være i denne flyttesaken.

Stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad ( KrF )

May-Helen Molvær Grimstad (KrF)

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Forgjeves

Men denne gangen hopper altså Regjeringen bukk over Stortinget. Trond Giske vil ikke sende en egen sak til Kulturkomiteen.

- Vi la frem premissene for en ny sak i fjor høst, dette sluttet alle unntatt Frp seg til, sier Trond Giske, og viser til et avsnitt i en budsjettpost for årets budsjettinnstilling.

- Nå er vi uker fra å lansere en arkitekturkonkurranse. Vi kommer til å gjøre det før påske.

Ifølge statsviter Tore Hansen mangler dermed Regjeringens vedtak en skikkelig forankring i Stortinget. Noen linjer i en budsjettinnstilling er ikke god nok forankring.

Dermed risikerer også kulturministeren at gigantprosjektet velter.

Opplagt mulighet

Der flyttingen av operaen til Bjørvika var grundig forankret i Stortinget og dermed forpliktet til gjennomføring, er Nasjonalmuseet det ikke.

- Det er klart Stortinget kan stoppe det i kommende budsjettrunder. Det er helt opplagt. Stortinget kan også legge ganske mange premisser og føringer for hva som kan skje videre, sier Hansen.

Hansen mener det bør være enkelt å snu.

- Det står tross alt ingen gravemaskiner på tomten ennå.

Bør vedtaket om å legge Nasjonalmuseet til Vestbanen gjøres om?

Si din mening her!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.