Hopp til innhold

Hvem overtar etter Knausgård?

I fjor ble det Knausgård og hans kamp som vant. Hvilken norsk roman var aller best og bør få P2-lytternes romanpris for 2010? Se hvilke seks bøker juryen har valgt ut i siste runde og si din mening.

En av dem vil vinne P2-lytternes romanpris for 2010.

En av dem vil vinne P2-lytternes romanpris for 2010. (F.v: Gaute Heivoll, Lars Saabye Christensen, Carl Frode Tiller, Mikkel Bugge, Tove Nilsen og Helga Flatland.)

Foto: Scanpix

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag presenteres de seks romaner som lytterjuryen må velge mellom før vi i begynnelsen av februar får vite hvem som blir den offisielle P2-lytternes romanpris for 2010.

Fagjuryen – som består av medlemmer i NRKs litteraturredaksjon - har lest nærmest alle norske romaner som er kommet ut i år. Etter hvert har de sittet igjen med en hard kjerne på 30-40 romaner som de diskuterer.

– Vårt første kriterium er kvalitet, sier Anne Cathrine Straume til NRK.no.

1. desember la de 12 romaner på bordet, før de i dag altså kom fram til de seks som lytterjuryen skal bruke en februarhelg på å diskutere seg gjennom.

De seks som falt fra i siste del av prosessen var Geir Gulliksen med «Forenkling», Ingvild Holvik med «Lykkefeltet», Per Knutsen med «Gamle menns elskov», Thure Erik Lund med «Straahlbox», Christian Refsum med «Løftet» og Lars Amund Vaage med «Skuggen og dronninga».

Dette er de seks det nå står om:

Mikkel Bugges "Gå under jorda"
Foto: Forlaget Oktober
Mikkel Bugge: «Gå under jorda»

«Mikkel Bugge graver så dypt i romanverktøykassen at han kvalifiserer til å bli pensum på litteraturvitenskap,» skriver Knut Hoem i anmeldelsen.

– Ambisiøst. En ung forfatter som behersker flere litterære verktøy, sier fagjuryen om den nominerte.

Bernhard Hvals forsnakkelser
Foto: Cappelen Damm
Lars Saabye Christensen: «Bernhard Hvals forsnakkelser»

«Om det har vært litt så som så med Saabye Christensens forfatterskap et par bøkers tid, så er han med denne boka ettertrykkelig tilbake,» skriver Leif Ekle i anmeldelsen.

– En fornøyelig historie om de kantete blant oss, sier fagjuryen om Saabye Christensens bok.

Helga Flatland si debutroman "Bli hvis du kan. Reis hvis du må
Foto: Aschehoug forlag
Helga Flatland: «Bli hvis du kan, reis hvis du må»

«Helga Flatland spelar høgt med både Afghanistan og Baudelaire,» skriver Marta Norheim i anmeldelsen.

– En flott fortelling om unge gutters oppvekst på bygda, og trangen til å reise ut, kommenterer fagjuryen.

Gaute Heivolls "Før jeg brenner ned"
Foto: Tiden
Gaute Heivoll: «Før jeg brenner ned»

«Gaute Heivoll har skrevet en eksistensiell thriller på høyt nivå,» skriver Anne Cathrine Straume i anmeldelsen.

– En imponerende sammenblanding av fortid og nåtid, fiksjon og fakta, uttaler fagjuryen om boka.

Tove Nilsens roman "Nede i himmelen"
Foto: Oktober forlag
Tove Nilsen: «Nede i himmelen»

«Det kan være mange grunner til å lese denne boka. De fleste er mer enn gode nok», skriver Leif Ekle i anmeldelsen.

– Sørgelig og sørgmodig. Tove Nilsen er en god forteller, sier fagjuryen.

Carl Frode Tillers roman "Innsirkling 2"
Carl Frode Tiller: «Innsirkling II»

«Det finnes ingen i Norge som kan skrive så hjerteskjærende om forhold i familie og mellom nære venner», skriver Knut Hoem om Carl Frode Tillers oppfølger i anmeldelsen.

– Det finnes ingen i Norge som kan skrive så hjerteskjærende om forhold i familie og mellom nære venner, sier fagjuryen.

Hvilken er din favoritt for 2010? Stem her!
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I fotsporene til Knausgård

Knausgård og Min Kamp 1
Foto: NRK/Forlaget Oktober

I fjor var det Karl Ove Knausgård som vant med sin kamp, en bok som fikk så mye oppmerksomhet at forfatteren kom med på listen over nyord fra 2010. Nicolaj Frobenius fikk den for «Jeg skal vise dere frykten» året før der, mens i 2007 var det Beate Grimsrud og hennes «Søvnens lekkasje» som gikk helt til topps i kåringen.

Årets vinner vil bli annonsert etter første helgen i februar 2011.

Er det noen andre som du synes burde ha fått plass på listen? Hva synes du om de seks kandidatene? Hvem fortjener å vinne årets romanpris?

Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken, besøk Bok i P2s Facebook-side eller bruk #romanpris på Twitter.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober