Hopp til innhold

Månedens bok i oktober: «Barnepiken»

Denne uken rundet vi av den første utgaven av Norges største lesesirkel. Hør diskusjonen om Månedens bok her!

Lesesirkel oktober

Kulturhusets programleder Anne Bøhler sammen med leserne i NRKs første lesesirkel på Ringsaker bibliotek i Brumunddal.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Boken som ble satt under lupen i oktober, er Kathryn Stocketts roman Barnepiken.

Møtte lesere i Brumunddal

Denne uken oppsummerte Kulturhusets programleder Anne Bøhler boken sammen med fire lesere på Ringsaker bibliotek i Brumunddal.

Hør hele samtalen her:

Rinsaker bibliotek i Brumunddal

«Fantastisk fint sted», sa programleder Anne Bøhler om biblioteket i Brumunddal. Ifølge Ringsaker kommune, er biblioteket bygget på 80-tallet og «har klare postmodernistiske elementer».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

De fire leserne som diskuterte romanen Barnepiken i Brumunddal er:

Gro Kløvstad: 74 år, utdannet adjunkt med biologi/kjemi og norsk.

Stian Sundell Torjussen: 36 år, religionshistoriker, jobber som forskningsrådgiver ved Høgskolen i Hedmark.

Kristen Kjærvik: 45 år, kranfører.

Ragnhild Rodal Mogen: 43 år, underviser i norsk, tysk og samfunnsfag ved Brumunddal ungdomsskole.

Månedens bok oktober

Fra venstre: Gro Kløvstad, Kristen Kjærvik, Stian S. Torjussen og Ragnhild R. Mogen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

En «dameroman»?

Månedens bok oktober
Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I høst startet NRK en egen lesesirkel hvis mål er å knytte lesere sammen i et nasjonalt nettverk.

Hver måned plukker vi ut én bok, som vi presenterer på radio og nett. I slutten av måneden reiser vi ut til et bibliotek og møter lesere der.

Månedens bok i oktober er Kathryn Stocketts roman Barnepiken. Boken, som kom på norsk i 2010, beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og deres hvite fruer i Mississippi på første del av 1960-tallet.

Valget av Stocketts roman dannet også utgangspunktet for en større debatt rundt begrepene «dameroman» og «manneroman»Bokbloggen.

Ny Månedens bok i november

Mohsin Hamid: Den Motvillige Fundamentalist
Foto: Cappelen

I november setter vi en gang en ny lesesirkelrunde med en ny Månedens bok. Valget har falt på Den motvillige fundamentalist, skrevet av den pakistanske forfatteren Mohsin Hamid.

Romanen handler om Changez, en ung mann som kommer fra Pakistan til USA med stipend for å studere økonomi ved Princeton.

På baksiden av boken står det at Changez «føler seg mer eller mindre helt som amerikaner. Han forelsker seg i en amerikansk jente, jobber i et amerikansk firma, liker det amerikaniserte livet sitt. Men så treffer de to flyene tvillingtårnene, og livet hans blir brått et helt annet.»

« Nostalgi og forandring er temaer i denne romanen, som også er en kjærlighetshistorie. Den er fort lest og lett tilgjengelig. Og altså ytterst aktuell, » skrev NRKs Anne Cathrine Straume i sin anmeldelse av boken da den kom ut i 2007.

Følg med på NRK.no/litteratur og Bokbloggen i november for mer om Månedens bok!

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)