Hopp til innhold

Dette er de terrormistenkte

De tre terrormistenkte mennene holdt en lav profil og levde det som virket som rolige familieliv.

I en samordnet aksjon torsdag gikk PST til aksjon på to steder i Oslo og et sted i Duisburg i Tyskland. Tre menn ble arrestert og mistenkt for terrorplanlegging.

En av de tre som vil bli fremstilt for varetektsfengsling, har norsk statsborgerskap, de to andre permanent oppholdstillatelse i Norge.

Shawan Sadek Saeed Bujak (37)

Kurderen ble arrestert i bydelen Meiderich i Duisburg i Tyskland, sammen med sin kone og deres to små barn på ett og tre år.

Han er tidligere leder av Islamsk senter i Førde og kom til Norge i 1999. Han fikk da innvilget opphold på humanitært grunnlag og har permanent oppholdstillatelse.

Mannen bodde flere år i Førde, og i huset der han leide en hybel, hadde han både moské og leilighet.

– Han bodde i en periode på hybel i huset, og litt senere ble det også etablert et islamsk senter i kjelleren, forteller hybelverten.

I Førde blir 37-åringen beskrevet som en markant leder for muslimske miljøet i byen.

– Han var en vanlig kursdeltaker på våre norsk-kurs, men vi registrerte at han var en markant leder for muslimene, sier Aud Hestvik, som er tidligere leder av Norsksenteret i Førde.

37-åringen flyttet fra Førde for dem år siden.

Naboene hans i Oslo beskriver mannen som anonym, sær og innesluttet.

– Jeg klaget flere ganger på bråk fra leiligheten, uten at det skjedde noe, forteller en nabo, som ønsker å være anonym. Han er ikke overrasket over at Irak-kurderen nå er mistenkt for terrorplanlegging.

Irak-kurderens 33 år gamle kone var sammen med mannen i en leilighet i Duisburg da han ble pågrepet. Hun stiller seg uforstående til siktelsen.

– Politiet har tatt feil mann. Min mann er ikke en muslimsk ekstremist, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Shawan Sadek Saeed Bujak

Shawan Sadek Saeed Bujak hadde et islamsk senter, nærmest en moské, i hybelleiligheten sin da han bodde i Førde.

Foto: Olav Øygard/Firda

David Jakobsen (tidl. Abdulaif Alisjer) (31)

Samtidig med at Bujak ble arrestert i Tyskland, ble den 31 år gamle usbekeren David Jakobsen pågrepet i sin leilighet på Tøyen i Oslo.

31-åringen kom til Norge som asylsøker i 2002, men fikk avslag. Han fikk derimot innvilget opphold gjennom familiegjenforening og har i dag permanent oppholdstillatelse i Norge.

David Jakobsen

David Jakobsen under fengslingsmøtet i Oslo Tingrett.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Jakobsen blir beskrevet som ensom og isolert, og skal ha søkt tilhørighet i moskeen.

Usbekeren byttet for noen år siden fra sitt usbekiske navn til et norsk navn.

Han er i dag daglig leder i et byggefirma, og har tidligere drevet et tilsvarende firma i Østfold. Dette firmaet ble tvangsoppløst for ett år siden.

I etterkant av tvangsoppløsningen er 31-åringen mistenkt for å ha stukket av med seks millioner kroner i kontanter fra selskapet, skriver VG.

Byggefirmaet han står som innehaver av i dag, har postadresse på Sandaker i Oslo. I den leiligheten bodde trolig 31-åringen en kort periode til inntil et par uker siden. Hit kommer fremdeles post adressert til ham. Men mannen ble pågrepet i en leilighet på Tøyen, der han bodde sammen med ektefellen.

Hans jevngamle kone sier til VG at hun er sjokkert over siktelsen.

Han har tidligere jobbet på fiskefabrikk og som drosjesjåfør, men skal nå være arbeidsledig. Han har også to ganger meldt seg på oljeboringskurs uten å møte opp.

Usbekeren er registrert med hyppige adresseendringer i det norske folkeregisteret.

31-åringen er den eneste som foreløpig innrømmer kjennskap til minst én av de andre medtiltalte.

– Min klient innrømmer at han kjenner minst én av de andre siktede, sier hans forsvarer Kjell T. Dahl, som sier at de trolig møttes i Norge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video Frykter at PST har oversett beviser fra denne leiligheten

Den terrormistenkte usbekerens byggefirma er registrert på denne adressen på Sandaker i Oslo.

Foto: Nyhetsspiller

Mikael Davud (tidl. Muhammed Rashidin) (39)

Den antatte hovedmannen er en norsk statsborger med uigurisk bakgrunn. Den 39 år gamle mannen kom til Norge i 1999 og fikk norsk statsborgerskap i 2007.

Han ble pågrepet i sitt hjem i Oslo.

– Slik jeg oppfatter ham, ble han nærmest pågrepet i sengen sin, forteller Davuds forsvarsadvokat Carl K. Rieber-Mohn.

Uiguren har bekreftet at han kjenner de to andre terrormistenkte, men benekter at han har noe med siktelsen å gjøre.

Både den tyske avisen Der Spiegel og nyhetsbyrået AP hevder å ha vært i kontakt med kilder som sier at 39-åringen oppholdt seg i den pakistanske provinsen Waziristan vinteren 2008/2009.

Ifølge AP var 39-åringen da på treningsleir i samme område som en mann som kobles til et avverget terrorangrep i New York.

– Så vidt vi vet, møttes de to ikke og var i to ulike treningsleire, sier AP-journalist Adam Goldman.

Rieber-Mohn bekrefter at klienten hans har vært i Pakistan.

– Han har vært i Pakistan, men i hvilket område vet jeg ikke. Han har vært der i forbindelse med utdanning, sier Rieber-Mohn, men kan ikke gå nærmere inn på hvilken type utdanning.

Ifølge The New York Times skal de tre terrorsiktede mennene være medlem av Turkestans islamske parti. Det tror imidlertid journalist og forfatter Ahmed Rashid, som er Taliban-ekspert og Obama-rådgiver, er en misforståelse.

– Hvis alle tre er med i samme gruppe, er det mest sannsynlig Turkestans islamske bevegelse det er snakk om, sier Rashid.

Turkestans islamske bevegelse er en bredt sammensatt organisasjon. Den har utspring i en organisasjon som kjemper for frigjøring av hele Sentral-Asia. Her vil de skape en muslimsk stat styrt av sharia-lover.

Ikke vist seg offentlig sammen

De tre terrormistenkte mennene skal ha bestrebet seg på å holde en lav profil, skriver VG:

  • Selv om de er muslimer og nære bekjente, møttes de aldri i noen moské i Norge.
  • De skal ikke ha vist seg offentlig sammen og har tatt forholdsregker ved møtene.

De tre er siktet etter straffelovens paragraf 147a, tredje ledd, som innebærer å inngå et forbund med det formål om å planlegge terrorhandlinger.

AKTUELT NÅ