Hopp til innhold

- Hadde bremsene vært på ville jeg hatt en datter i dag

De overlevende forteller om de dramatiske sekundene da godsvognene raste inn på Sjursøya. Ei kvinne som var gravid da hun ble truffet av vognene ga en sterk beskjed til Cargonet.

Ulykken på Sjursøya

Det var inne i dette bygget to personer døde. I tillegg mistet en kvinne som da var 35 år sitt ufødte barn som et resultat av ulykken, og retter hardt skyts mot Cargonet som eide vognene som raste inn i bygget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Under rettsaken mot godsselskapet Cargonet etter Sjursøya-ulykken forklarer de som overlevde hvordan det var i sekundene før, under og etter at godsvogner traff havneområdet.

Les også: – Vognene kom i en voldsom fart
Les alt om: Sjursøya-ulykken

Vognene som løp løpsk ved godsterminalen på Alnabru tok veien nedover bakkene til Sjursøya. Der sporet noen av vognene av før resten raste tvers gjennom ekspedisjonsbygningen til Oslo havn.

Godsvognstamme foran sammenrast terminalbygg Sjursøya

Vognene kom susende i en fart på rundt 125 km/t da de braste inn i bygget. Overlevende forteller de hørte brak, men ikke skjønte hva det var.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

En av de ansatte som var på jobb i bygget forklarer hvordan han opplevde hendelsen med at det gikk veldig fort.

– Veggen bulet ut, så kom vognene

– Plutselig begynte hele huset å riste. Jeg snudde meg til mine kolleger for å se hvordan de reagerte, men ingen gjorde noe, sier den 65 år gamle havnearbeideren som hadde sin arbeidsplass i bygget.

Der jobbet han sammen med flere andre, og to av personene som oppholdt seg i bygget døde i løpet av ulykken.

Selv om ingen reagerte spesielt var det altså noe alvorlig som var i ferd med å skje. For like etterpå kom vognene brasene.

– Jeg så at det bulet på veggen, og så kom de to buffertene på toget rett gjennom vegget, sier den havneansatte som i ettertid sliter med smerter etter skadene han pådro seg.

Selv ble han kanskje reddet av at noen av vognene ble stående igjen inne i bygget og tok imot da takbjelkene raste ned mot ham, og kanskje også at han selv trillet vekk på kontorstolen da han oppdaget det som skjedde.

– Jeg trillet litt vekk med kontorstolen, og da kom toget inn og traff Leif Kåre Nymo som stod og kopierte papirer. Han døde med en gang, sier havnearbeideren.

Etter at vognene hadde tatt sitt andre dødsoffer fortsatte de sin ferd gjennom bygget nede på havna.

– Toget gikk videre gjennom en glassvegg og traff min kvinnelige kollega som ble kastet opp og rundt av vognene, sier den overlevende som selv ikke ble direkte truffet av vognene. Mannen ble derimot truffet av bygningsdeler og er i dag fortsatt ikke tilbake i jobb og sliter med smerter døgnet rundt.

– For meg var det fire som døde

Kvinnen som ble truffet jobbet også i ekspedisjonsbygget, og fikk svært store skader og for mange vil det nesten virke som et under at hun overlevde.

Togulykke ved Sjursøya i Oslo

Ekspedisjonsbygget som ble brukt til å kvitttere inn og ut gods som skulle inn på området kollapset helt og andreetasjen falt ned på dem som jobbet der.

Foto: Anders Brekke / NRK

Selv forteller hun til retten at hun husker svært lite av det som skjedde.

– Jeg husker ingenting fra den dagen før ulykken skjedde. Jeg har bare et vagt minne om at alt blir svart. Senere var jeg bare sånn halvveis våken, og klarte ikke snakke, men husker at noen sa at hjelpen kommer snart, sier den 36 år gamle kvinnen som ble sendt rett til Ullevål sykehus og ble liggende der totalt i nærmere to måneder, den første måneden på intensiven som kritisk og ustabil.

Fra vitneboksen forklarte hun hvilke omfattende skader hun har fått over hele kroppen fra ansiktet og ned til føttene.

Jeg kommer aldri til å kunne gå skikkelig. Ikke en gang sette meg på huk, sa hun til retten.

Men det var skadene på familiens ufødte hun var mest preget av. Kvinnen var gravid da ulykken skjedde og på grunn av skadene mistet hun barnet som skulle blitt deres førstefødte.

Direkte henvendt mot benken der forsvarerne til Cargonet satt sammen med selskapets sikkerhetssjef kom hun med en svært klar melding.

– Alltid når man får høre om ulykken så står det at det var tre som døde og fire som ble skadet, men for meg er det fire, sa kvinnen som var svært preget av stunden.

Hun måtte ta seg inn før hun snakket videre fortsatt rettet mot Cargonets representatnter i retten.

– Hadde dere satt på bremsene hadde jeg hatt en datter i dag, var den tunge beskjeden hun ga selskapet som kjemper mot å bli dømt som ansvarlige for ulykken.

Ulykke på Sjursøya
Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Dypeste medfølelse med de skadde

Sikkerhetssjefen fra Cargonet som var til stede i retten da den klare beskjeden ble rettet mot selskapet ønsket ikke å kommentere akkurat det etter at rettsaken var over i dag.

Morten Hugo Berger

Cargonets forsvarer Morten Hugo Berger sier de ikke betviler skadene ulykken forårsaket, men at de likevel ikke er skyld i den.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Selskapets forsvarer sier derimot at det er spesielt å høre de skadde fortelle om hva de har opplevd.

– Forklaringene går selvsagt inn på oss. Vi er mennesker vi også, og vi setter ingen tvil med hvilke skader denne ulykken har påført, sa Morten Hugo Berger som er forsvarsadvokat for Cargonet.

Advokaten gjentok som han også sa i går i sitt innledningsforedrag i det rettsaken startet at de forstår hvor tungt det er for de som er blitt påvirket av ulykken.

– Vi har den dypeste medfølelse med de skadde og etterlatte, og betviler ikke hva ulykken har påført dem, sa Berger.

Likevel rokker ikke det ved selskapets videre kamp for frifinnelse av ansvar for ulykken i retten.

– Det er likevel ikke derfor vi er her. Saken gjelder ikke om de er påført skader, sa Berger og forklarte at de har tatt saken til retten fordi de mener de som selskap ikke strafferettslig er ansvarlig for at ulykken skjedde, forklarte Cargonet-advokaten.

De pårørende og etterlatte har varslet at de ønsker oppreisningserstatning fra både Jernbaneverket og Cargonet.

Les også: Vil ikke gi erstatning

Godsselskapet Cargonet har derimot sagt at de ikke erkjenner noe slik erstatningsansvar ettersom de mener de ikke her handlet grovt uaktsomt.

– Disse forklaringene har betydning for erstatningen

Marte Randen som representerer de skadde og etterlatte forteller at kvinnen som i dag forklarte om sine egne skader og tapet av et ufødt barn har hatt det tøft.

– Det har vært veldig tøft selvfølgelig fram mot denne dagen. Hun har visst at hun skulle utlevere sin historie for retten og det har hun gruet seg til, sier Randen som er bistandsadvokat for den 36 år gamle kvinnen.

Marte Randen

Bistandsadvokat Marte Randen mener de sterke historiene kan være med på å styrke kravet om oppreisningserstatning.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Advokaten til kvinnen forteller at hun ble liggende på sykehus i flere måneder, og at hun tross alt har sett fram til å være ferdig med dagen i dag.

– Hun har jo sett fram til å få det overstått.

Vet du hvorfor hun valgte å komme med en så klar melding til Cargonet?
– Det er mye følelser inne i bildet, og med de plagene og skadene hun har etter ulykken så hadde hun behov for å sette ord på det, sier Randen som er bistandsadvokat for kvinnen.

Den 36 år gamle kvinnen har sammen med 14 andre bedt om at retten tar stilling til oppreisningserstatning etter ulykken. Randen som bistandsadvokat mener de sterke forklaringene fra vitneboksen i dag kan få betydning for akkurat dette.

– Det vi har hørt de skadede forklare i dag har betydning for oppreisingskravet for det er et krav om at det skal være personskade. Det har vi fått belyst i dag, og retten har fått høre omfanget av skadene, sier bistandsadvokaten.

AKTUELT NÅ