Hopp til innhold

Midt i uka trapper de opp igjen

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvem er i streik og hvem er tilbake på jobb? Det er 13 dager siden streiken blant de offentlige ansatte startet. Siden det har forvirringen bare økt. Vi forsøker oss på en oversikt.

Dag for dag har det blitt stadig vanskeligere å følge med på hvem som er på jobb og hvem som er i konflikt – hvem som blir rammet og hvilke barn som kan sendes tilbake på skolen.

Og hvem som sitter i møte hos riksmekleren igjen, og hvem som har gitt opp.

Forbundene som har vært i streik i staten og kommunene, har alle hatt ulike ønsker og krav som må innfris før de stanser streiken og går tilbake på jobb. Dermed er noen plutselig tilbake, mens kollegaene i samme kommune blir sittende hjemme.

Dette har gjort streiken uvanlig og ganske forvirrende.

Vera Haug

Renholder Vera Haug står streikevakt ved Blussuvoll skole i Trondheim.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Unio streiker over alt

Fortsatt er mange offentlig ansatte i streik. Midt i denne uka vil over 50.000 ha forlatt arbeidsplassene sine.

I tillegg kommer flere tusen vektere, som ikke er offentlig ansatte.

Unio er i øyeblikket verstingen – det er de som organiserer de fleste sykepleierne, politifolkene, lærerne og barnehageansatte. De streiker fortsatt både i staten, i kommunene og i Oslo – som har egen avtale.

Og det er Unios streikende medlemmer som har rammet hardest og skapt mest trøbbel for folk flest. Når barnehagene og skolene stenger, blir livet vanskelig for svært mange familier.

Se landsoversikt: Her streiker Unio

Arne Johannssen Unio

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio Stat krever mer uttelling for kompetanse og utdanning.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

De tre Unio-lederne Anders Folkestad, Mimi Bjerkestrand og Arne Johannessen har åpent erkjent at det vil bli svært vanskelig å få en høyere lønnsøking i offentlig sektor enn det de andre hovedorganisasjonene har fått ut.

Og for hver dag medlemmene streiker, taper de streikende penger fordi de ikke får lønn, men streikebidrag i stedet. Dermed skal det et stadig større lønnstillegg til for at alle kan si at «det lønte seg å streike».

Likevel fortsetter de streiken på alle fronter. Både for å markere sin sterke misnøye, og – i likhet med bøndene – forbereder de seg til neste års oppgjør.

De fleste i staten tilbake på jobb

I staten er LO- og YS-streiken over. Ansatte på skattekontorene, på losbåtene og i departementene er stort sett tilbake på jobb. Det skjedde da LO og YS godtok et nytt tilbud på 4,1 prosent lønnstillegg natt til lørdag.

Det samme gjorde Akademikerne. Unio i staten sa nei takk og fortsatte streiken.

Dermed kommer skattepengene likevel trolig slik de skal. At 1600 i Skatteetaten har streiket én uke, skal ikke hindre at de som har planer om det, kan finansiere sommerferien med skattepengene, lover Skatteetaten i dag.

Riktig nok er rundt 75 skattefolk fremdeles i streik. For Unio har fortsatt litt over 3000 streikende i staten.

Dermed blir det også dårlig med værmeldinger fra statsmeteorologene, og mange politiansatte, sykepleiere og fysioterapeuter i staten møter fortsatt ikke på jobb.

Torsdag går 350 nye Unio-organiserte i staten ut i streik. Da forsvinner blant annet værvarslinga for Nord-Norge og flere lærere ved universiteter og høyskoler.

Her er lista over Unios uttak torsdag 7. juni

Fortsatt storstreik i kommunene

Unio har i dag rundt 13.000 medlemmer i streik i kommunene utenfor Oslo.

LO-ansatte i kommunene streiker også fortsatt – i hvert fall 25.000 av dem. Til tross for at de har ligget uvanlig lavt i streike-terrenget denne gangen, noe som nok skyldes en viss nærhet til den rødgrønne regjeringen.

Les full oversikt over streikeuttaket til LO-ansatte i kommunene.

Kommunestreik

Forhandlingsleder Even Mølmshaug (t.h.) og leder i YS Kommune Gunn Olander streiker fortsatt . Her synger de med streikende YS-medlemmer i Oslo sentrum onsdag.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

LES OGSÅ: Ikkje ny mekling i kommunesektoren

De hardest rammede i øyeblikket er de som trenger lærere, barnehageansatte, sykehjemspleiere og søppeltømming.

Fortsatt driver kommunene service overfor innbyggerne, men det går med minimumsbemanning. Når streiken som varslet blir trappet opp midt i uka, kan det bli full stans en rekke steder.

For tirsdag og onsdag er det nye streikeuttak, først og fremst i det største LO-forbundet Fagforbundet. De smeller til onsdag og tar ut 6251 nye medlemmer i streik. Akershus fylkeskommune rammes hardest – her tas over 600 ansatte ut.

Midt i uka vil over 44.000 arbeidsplasser stå tomme rundt om i norske kommuner: 31.000 LO-organiserte, 12.100 fra Unio og i underkant av 1000 i YS. Alle landets fylker er rammet.

Kommunenes oversikt over fylker, kommuner og bedrifter som er rammet

YS trapper opp i nord og sør

YS Kommune trapper opp lørdag. De har hittil begrenset streiken til 11 kommuner, fem fylkeskommuner samt BIR Avfallsenergi i Bergen.

Men i slutten av uka tar YS ut ytterligere 290 medlemmer i streik i kommunesektoren. Det er kommunene Bodø, Tønsberg, Nøtterøy, Lillehammer, Bærum, Fredrikstad og Moss som vil bli rammet av opptrappingen.

Og det er ikke avtalt noe nytt meklingsmøte mellom partene i kommuneoppgjøret, skrev Unio på sin hjemmeside i går.

LO-forbundet som nå heter Fellesorganisasjonen - FO, før kalte de seg Fellesorganisasjonen for barnevernpedagoger, sosionomer, vernepleiere og velferdsvitere, trapper også opp onsdag 6. juni. Da vil til sammen i underkant av 300 FO-medlemmer være i streik.

FO har også folk i streik i Oslo, der tre mindre LO-forbund fortsatte streiken da Fagforbundet valgte å gå tilbake på jobb.

Oslo venter på resten av landet

I Oslo så det en stund ut som det gikk mot en løsning søndag, da mekler Geir Engebretsen hadde møte med partene – de som er igjen etter at LOs Fagforbundet og Akademikerne ble enige med Høyre-byrådet om en løsning, uten å måtte streike for den.

Men de gikk fra hverandre igjen etter såkalte sonderinger, uten å ha kommet videre.

Tirsdag morgen trappet Unio opp i Oslo. Fra før er bydel Nordre Aker hardt rammet. Nå vil også bydelene St hanshaugen og Sagene merke streiken godt. 545 Unio-medlemmer forlot arbeidsplassene sine tirsdag - først og fremst i Utdanningsforbundet, som rammer åtte skoler og 13 barnehager.

I tillegg tar Norsk Sykepleierforbund ut 70 medlemmer. Rundt 1100 Unio-organiserte er nå i streik i Oslo, og i underkant av 100 YS-organiserte. I tillegg kommer de ansatte i tre mindre LO-forbund, som ikke fulgte Fagforbundet tilbake på jobb.

Ifølge observatørene kan det se ut til at Unio vil vente på en avslutning i resten av kommune-Norge før de går tilbake til jobb i Oslo. YS i Oslo følger ventelig samme linje.

Vekterstreiken rammer flypassasjerene

Midt under streiken i det offentlige, tok så Norsk Arbeidsmandsforbund ut sine vektere i konflikt før helgen.

Lønnsoppgjøret deres har ikke noe med staten eller kommunene å gjøre. I dag er til sammen 3000 vektere ute i streik.

Mens det var vekterne som er organisert i et annet forbund, Parat, som har truet med flyplasstreik i flere uker før meklingen ble avsluttet. De snudde i siste time og inngikk avtale da de fikk innfridd sitt hovedkrav: Et ekstra tillegg til de som jobber i sikkerhetskontrollene.

Mandag morgen var det kaos og kø i sikkerhetskontrollene på en rekke flyplasser. Mandag ettermiddag falt samtalene mellom partene i vekterstreiken sammen, og det går dermed ikke mot ny mekling i nærmeste framtid.

Onsdag blir det verre. Da tas nesten 500 nye vektere ut i streik, blant annet i pengetransportfirmaet Nokas og i Securitas.

Og mest merkbart: 50 nye vektere på Oslo lufthavn Gardermoen og 56 ved andre norske flyplasser – blant annet alle i sikkerhetskontrollen på Førde og Leknes lufthavner – blir tatt ut onsdag. Bare på Gardermoen vil da 149 vektere være i streik.

Og fortsatt kommer det meldinger og går det rykter om nye meklingsmøter. I kommunene, i Oslo, i staten.

Det har ikke vært lett å holde oversikten over hvem som sitter i de mange møterommene hos riksmekleren i sentrum av Oslo til enhver tid: Noen gikk nettopp med uforløst sak, andre er på vei inn til nye møter.

Her kan mye skje på kort varsel.

Alta lufthavn

Slik så det ut i Alta lufthavn på grunn av streiken mandag.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

AKTUELT NÅ