Hopp til innhold

Thailands statsminister utestenges

En thailandsk domstol løser opp tre av partiene i landets koalisjonsregjering, og stenger statsminister Somchai Wongsawat ute fra politikken i fem år på grunn av valgfusk.

Demonstranter jubler i Thailand
Foto: DARREN WHITESIDE / REUTERS

Domstolen var enstemmig i sin avgjørelse om å løse opp partiene.

Årsaken til reaksjonen fra domstolen er at flere partiledere er dømt for valgfusk i forbindelse med valget i desdember 2007.

Somchai Wongsawat

Somchai Wongsawat

Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL / AFP

- Derfor må også partiets leder forbys å delta i politikken i fem år, sier Chat Chonlaworn, leder for domstolens jury på ni personer.

- Vi hadde ikke noe annet valg, sier han.

Statsminister Somchai Wongsawat har godtatt avgjørelsen, og går av.

Demonstrasjonene fortsetter

Like etter at kjennelsen ble offentliggjort, sa talsmann for PPP, Kudeb Saikrajang, til AFP at de 216 medlemmene i de seks koalisjonspartiene i regjeringen samler seg under et nytt parti, Pheu Thai (For Thaier), og danner en ny regjering.

- Nå skal vi finne en ny statsminister, sier han.

Avgjørelsen om å stenge ute Wongsawat kommer etter lang tids demonstrasjoner, hvor demonstrantene den siste uken har blokkert den internasjonale flyplassen i Bangkok.

Protestene i Bangkok fortsetter og den internasjonale flyplassen er fortsatt stengt for passasjerer. Det vil den være fram til demonstrantene fjerner seg. Den er riktignok åpnet for fraktfly.

- Jeg ga i dag morges tillatelse til transportflyginger til og fra flyplassen, men det er opp til flyselskapene å starte når de er klare for det, opplyser sjefen for flyplassmyndighetene i Thailand, Serirat Prasutanond.

SAS er i gang med å fly passasjerer fra Skandinavia til Thailand, men har omdirigert flyene sine til Phuket. Et fly forlot Phuket med kurs for Stockholm i natt norsk tid.

Video nsps_upload_2008_12_2_7_47_45_2441.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Dommerene måtte flytte sted på grunn av demonstranter.

SISTE NYTT

Siste nytt