skillePodkastingskille_slutt
Terrorkrigen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Utenriks > Terrorkrigen Sist oppdatert 09:55
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

USA-soldat tatt for spionasje

En soldat i det amerikanske flyvåpenet som har tjenestegjort som arabisk-tolk på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba, er arrestert, mistenkt for spionasje.

Publisert 24.09.2003 06:45.
Ifølge den amerikanske forsvarsledelsen ble 24-åringen fra Detroit pågrepet for to måneder siden, mistenkt for å ha overlevert hemmeligstemplet informasjon til en fremmed makt.

- Det foreligger en tiltale på 32 punkter. Han er blant annet tiltalt for spionasje, for å ha bistått fienden, for ikke å ha etterkommet ordre, for banksvindel og for å ha avgitt falsk forklaring, opplyser Pentagons talsmann Michael Shavers.

Kjente prest

Ifølge Shavers skal soldaten ha kjent den muslimske fengselspresten Yousef Yee som ble pågrepet tidligere i måneden, også han under mistanke om spionasje på Guantanamo-basen.

35 år gamle Lee er amerikansk statsborger av kinesisk herkomst, og konverterte til islam etter et opphold i Syria for ti år siden.

I november 2002 ble Lee sendt til Guantanamo for å tjenestegjøre som religiøs veileder for fangene, og for å fungere som rådgiver for fangevokterne. Det er ikke kjent hvem de to mistenkes å ha spionert for, eller om de to sakene er direkte knyttet til hverandre.

Både soldaten og presten skal ha samlet og oppbevart gradert informasjon om de 660 fangene på basen, som USA anklager for å ha tilknytning til Osama bin Ladens al-Qaida-nettverk og det tidligere Taliban-regimet i Afghanistan.

Isolasjon

USA har fått kraftig kritikk for sin behandling av fangene, som kommer fra 42 land.

Selv fangenes navn holdes hemmelig, har det tidligere kommet frem at det er mindreårige blant dem. Fangene holdes i total isolasjon, nektes kontakt med advokat, familie og venner, og har heller ikke fått prøve sine saker for en uavhengig domstol, noe som har resultert i en rekke selvmordsforsøk.

USA nekter å anse fangene på Guantanamo-basen som krigsfanger, og behandler dem derfor ikke i tråd med folkeretten. Dette har internasjonale menneskerettsorganisasjoner og mange land reagert sterkt på.

(NRK-NTB-AFP-Reuters)

Bakgrunn: Amnesty kritiserer USA (16.01.2002)
Siste saker:

 
DEBATT
10 SISTE NYHETER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no