Hopp til innhold

Syriske flyktninger får oppholdstillatelse i Sverige

Som første EU-land gir Sverige syrere som kommer til landet, permanent oppholdstillatelse. Flyktningene får også hente familiene sine til Sverige.

Syriske flyktninger i Lubimets i Bulgaria

LIDER: Over to millioner mennesker har flyktet fra det borgerkrigsherjede Syria, ifølge FN. I tillegg kommer internt fordrevne, slik at tallet på flyktninger totalt er oppe i over seks millioner, melder nyhetsbyrået AFP.

Foto: STOYAN NENOV / Reuters

Det har det svenske Migrationsverket bestemt som en følge av at krisen i Syria har forverret seg, rapporterer Sveriges Radio.

Sverige blir dermed det første landet i EU som gir permanent opphold til syriske flyktninger. Beslutningen betyr også at de nesten 8.000 med midlertidig oppholdstillatelse får bli i landet på permanent basis.

De syriske flyktningene får også rett til å hente familiene sine til Sverige.

Millioner på flukt

Tidligere i dag presenterte NRK.no en artikkel om antall flyktninger fra Syria. Ifølge FN har over to millioner mennesker flyktet fra det borgerkrigsherjede landet. Medregnet internt fordrevne er antall flyktninger oppe i over seks millioner.

Til sammen er 6,25 millioner mennesker blitt fordrevet fra hjemmene sine som følge av borgerkrigen som har rast siden 2011.

Samtidig som USAs president Barack Obama teller på knappene om USA skal gå til angrep mot Syrias regime, er det snart ikke plass til flere syriske flyktninger i nabolandene i Midtøsten. Nå setter stadig flere av flyktningene kurs mot Europa – i fjor ble antallet firedoblet.

Les også: Over to millioner har flyktet fra Syria

Les også: Hvert 14. sekund krysser en syrisk flyktning grensen til et naboland

Les også: Den arabiske liga kaller inn til hastemøte om Syria

Kjemiske angrep

I 2012 og 2013 har Sverige tatt imot 14.700 asylsøkere fra Syria og er sammen med Tyskland det EU-landet som tar imot flest flyktninger fra det borgerkrigsherjede landet.

I Bulgaria, som grenser til Tyrkia, ble det i 2011 registrert 85 syriske asylsøkere. I fjor var tallet 449, og så langt i år har minst 855 kommet. Det blir anslått at minst dobbelt så mange tar seg inn i landet ulovlig og drar videre.

21. august ble situasjonen ytterligere forverret. Flere hundre mennesker skal ha blitt drept i et gassangrep utenfor sentrum av hovedstaden Damaskus. Syriske myndigheter nekter for å ha utført angrepet, mens USA, sammen med britene, mener å kunne bevise at regimet står bak.

Mulig USA-angrep

Russerne på sin side hevder å kunne bevise at det er opprørere som står bak gassangrepene. Mandag forrige uke innledet en gruppe FN-inspektører gransking på åstedet, med tillatelse av syriske myndigheter. Lørdag trakk de seg ut etter endt oppdrag.

Endelig konklusjon er ennå ikke klar, blant annet gjenstår analyser av kjemisk materiale de har tatt med seg.

Forrige torsdag stemte det britiske Parlamentet nei til et forslag fra statsminister David Cameron om et Syria-angrep uten FN-mandat. USAs president Barack Obama sa lørdag at han ønsker å gjennomføre en begrenset militæraksjon mot det sittende regimet.

Før det kan skje skal forslaget diskuteres i Kongressen som settes ammen igjen 9. september.

SISTE NYTT

Siste nytt