Hopp til innhold

- Flere vil si opp i protest

Iranske diplomater verden har planer om å si opp stillingene sine i protest mot Ahmadinejad-regimets voldsbruk mot demonstranter. Flere skal allerede ha sagt opp.

Mohammad Reza Heydari
Foto: NRK

Det forteller den tidligere konsulen ved Irans ambassade, Mohammad Reza Heydari, til NRK.

Etter 20 år i diplomatiet, de tre siste av dem her i Norge, sa han i desember opp i protest mot hvordan myndigheter og sikkerhetspoliti i romjulen brukte vold og drepte landsmenn som demonstrerte mot regimet. Oppsigelsen vakte oppsikt verden over.

- Mitt mål er å vise min uforbeholdne støtte til det iranske folket og den bevegelsen de har satt i gang, sier eks-diplomaten om avgjørelsen han tok.

Det iranske utenriksdepartementet i Teheran har benektet at konsulen ved Oslo-ambassaden har sagt opp i protest, og hevdet at nyheten om protesthandlingen var nok et trekk i Vestens psykologiske krigføring mot Iran.

Finnes en plan

Men ifølge Heydari er det flere diplomater i det iranske diplomatkorps verden over som kommer til å gjøre som ham.

- Jeg tok avgjørelsen om å si opp i protest sammen med andre kolleger, sier Heydari til NRK.

Noen har i likhet med Heydari levert inn sin oppsigelse.

- Det er andre diplomater som allerede har sagt opp sine stillinger for å slutte seg til folkets kamp for demokrati, men de ønsker ikke at deres identitet skal bli kjent av frykt for konsekvensene, forteller eks-konsulen.

Selv føler han seg trygg i et land som Norge, og frykter ikke for sitt eller familiens liv her. Men han er blitt kontaktet og forsøkt overtalt av iranske myndigheter til å komme hjem til Teheran, og å offentlig dementere sin oppsigelse.

Det iranske utenriksdepartementet skal ha sendt en egen representant til Oslo i forbindelse med saken.

- De lovet at jeg ikke skulle røres, hvis jeg vendte tilbake, sier Heydari. Han gir indirekte uttrykk for at akkurat det tror han hva han vil om.

- Så det må være opp til hver enkelt om de ønsker å gå ut offentlig med sine veivalg.

- Jeg er en av veteranene blant iranske diplomater, og det er mange som kjenner meg. Så jeg håper at jeg ved å stå frem med mitt valg, kan inspirere andre til å gjøre det samme.

- Og jeg sikker på at det ikke vil ta lang tid før mine kolleger, gjør som stadig flere lærere, arbeidere, studenter og andre yrkesgrupper gjør i Iran. De viser tydelig sin misnøye gjennom streik og demonstrasjoner.

- Vi er mange

Han mener ved å slutte i jobben som diplomat, viser at han fordømmer drapene og arrestasjonene under opptøyene i Iran de siste månedene.

Det er også viktig for ham å vise det iranske folket, at det finnes mange i posisjoner innad i regimet som støtter deres frihetskamp.

- Folket vil ha ytringsfrihet, religionsfrihet og frie valg. De kjemper for at landets penger skal brukes på det sårt trengende folket, og ikke gis til andre formål, slik som i dag.

- Jeg er 100 prosent sikker på at folket kan oppnå de rettighetene de har krav på, hvis de holder sammen og ikke gir opp. De må fortsette å være fredelige i sine demonstrasjoner, for vold og hærverk er nettopp det regimet ønsker seg.

- Det vil nemlig gjøre det lettere for den sittende makten å rydde opposisjonen av veien.

Foreløpig har han ikke søkt asyl i Norge.

- Aller helst vil jeg vende hjem til et nytt og fritt Iran, sier eks-diplomaten.

Video nsps_upload_2010_1_14_19_10_17_768.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Mohammad Reza Heydari forteller om hvordan han ble forsøkt presset til å benekte sin oppsigelse.

SISTE NYTT

Siste nytt