Hopp til innhold

Større underskudd enn Hellas

Det økonomiske underskuddet i Storbritannia er større enn i Hellas og det verste i hele EU, mener Europakommisjonen.

Alistair Darling

Storbritannias nåværende finansminister Alistair Darling.

Foto: DAVID MOIR / Reuters

Ifølge Europakommisjonens spådommer om de 27 EU-landenes økonomiske tilstand denne våren, skriver de at underskuddet i Storbritannia i løpet av året vil nå 12% av bruttunasjonalprodukt (BNP).

Passerer Hellas og Irland

Det er verre enn det det britiske finansdepartementet selv tror, og i så fall det verste i hele EU - selv verre enn kriserammede Hellas.

Men fallet er ikke så stort, for i fjor hadde Storbritannia det tredje største budsjettunderskuddet, etter Irland og Hellas.

Olli Rehn

Olli Rehn la i dag frem spådommene for den økonomiske situasjonen for EU-landene.

Foto: JOHN THYS / Afp

Måten Hellas takler sine problemer med den offentlige økonomien kommer til å ende med et underskudd på 9,3%. Irland ligger an til en underskudd på 11,7%, ifølge Europakommisjonens analyse.

Arbeidsløsheten i Storbritannia er samtidig den minst ille av de tre landene, med 7,8%. Europakommisjonen tror Irland vil oppleve en oppgang i arbeidsløshet på 2% til 13,8%. Også arbeidsløsheten i Hellas vil gå opp med over 2%, til 11,8%.

Britene mindre negative

Storbritannias økonomi er på sitt verste siden andre verdenskrig, og finansmiljøet er spent på om et vippeparlament - en nasjonalforsamling der ingen av partiene har et rent og styringsdyktig flertall - har kraften til å senke underskuddet raskt.

– Det første den nye regjering må gjøre er å bli enig om et overbevisende og ambisiøst økonomisk program for å redusere det svært høye underskuddet, og for å stabilisere den store gjelden i Storbritannia, sier Olli Rehn, kommissær for økonomiske spørsmål og pengepolitikk i Europakommisjonen.

En trøst er at Europakommisjonens nye spådom er noe bedre enn ved forrige varsel, men Europakommisjonen er fremdeles mindre positive enn britene selv.

Europakommisjonen tror underskuddet i Storbritannia i 2010/11 vil ligge på 11,5%. I budsjettet den britiske finansministeren Alistair Darling la frem i mars er det til sammenligning et misforhold mellom offenlig pengebruk mot skatteinntekter på 11,1%.

Skrekkscenariet for finanseliten

Meningsmålinger tyder på at det er flere velgere som ønsker et vippeparlament enn at Labour eller de konservative skal få flertall etter morgendagens valg.

Spesielt de konservative har sett utfordringen og advart sterkt mot et vippeparlament.

Finansanalytikere frykter at en koalisjons- eller mindretallsregjering vil bli så svak at den ikke evner å ta de tøffe beslutningene som trengs for å redusere landets store budsjettunderskudd.

Skrekkscenariet er dumping av britiske statsobligasjoner og angrep på pundet i timene etter at valgresultatet blir kjent. Kredittverdigheten senkes og statlige lån blir dyrere.

Flere må ta ansvaret

Men den uavhengige forskningsstiftelsen Hansard Society advarer mot å se så mørkt på det. En regjering som må søke støtte hos flere partier, vil kunne ta modigere avgjørelser ettersom ansvaret kan fordeles på flere, skriver NTB.

Uansett er det ventet at det tette løpet mellom de tre store partiene vil føre til større oppmøte torsdag enn ved tidligere valg. Det vil i seg selv være en seier for demokratiet.

Lær å kjenne partilederne i Storbritannia:

SISTE NYTT

Siste nytt