Hopp til innhold

Kongo-forhandlingene utsatt

Forhandlingene om soningsoverføring for Tjostolv Moland og Joshua French, som skulle ha startet nå i august, er utsatt på ubestemt tid.

Moland og French

Joshua French og Tjostolv Moland må belage seg på å sitte i kongolesisk fangenskap ytterligere en tid, etter at forhandlingene er blitt utsatt.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen på vei inn i rettslokalet i Kisangani tidligere i år.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

En delegasjon fra Justisdepartementet var klar til å reise, men etter det NRK erfarer fikk de kontrabeskjed fra kongolesiske myndigheter. Nå er dato for forhandlingene i det blå.

– Det er riktig at en embetsmannsdelegasjon skulle reist ned til Kongo nå i august, men dette møtet er nå utsatt på ubestemt tid, sier kommunikasjonssjef i Justisdepartementet Gunner A. Johansen til NRK.

Frustrerende

– Dette er frustrerende, og det betyr at forhandlingene kommer i gang senere enn planlagt, sier Tjostolv Moland og Joshua French sin norske advokat, Morten Furuholmen til NRK.

Ifølge Johansen jobbes det nå med å finne en ny dato for møtet.

Møtte britiske myndigheter

Tidligere i sommer møtte kongolesiske myndigheter britiske myndigheter, noe som kan øke sjansene for en utlevering, ifølge Furuholmen.

– Dersom det blir en løsning for French, så vil det få en direkte betydning for Moland. Man skal ikke overvurdere møtet mellom britiske og kongolesiske myndigheter, men det har vært diskutert overføring for de to fra Kisangani til Kinshasa, sier Furuholmen.

Han sier dette kan være første skritt mot en soning i Norge.
De to draps- og spiondømte nordmennene har sittet i kongolesiske fangenskap siden mai 2009.

– De er veldig frustrerte og håper fortsatt på å bli overført til Kinshasa, sier Furuholmen.

– Jeg eksisterer, men lever ikke

På hjemmesiden til familien til de to nordmennene skriver French sin søster om forholdene i fengslet.

Gutta er slitne og kjeder seg noe enormt. Joshua og jeg fikk snakket sammen her om dagen, og han sa til meg at: Hannah, jeg føler ikke at jeg lever lenger. Jeg eksisterer, men jeg lever ikke, skriver hun på hjemmesiden.

Søker benådning

Det ble tidlig klart at de to nordmennene ikke ville anke dødsdommene de fikk 10. juni.

Tanken var at rettskraftige dommer i Kongo ville gjøre det lettere å finne diplomatiske løsninger for å få dem utlevert til Norge.

Like etter domsavsigelsen reiste Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, ned og besøkte sin sønn og fikk anledning til å hilse på Kongos førstedame. Hun hadde også med seg et benådningsbrev som hun overleverte en av president Kabilas rådgivere.

Litt senere på sommeren ble det offisielle benådningsbrevet, som er ført i pennen av advokat Furuholmen overlevert norske og kongolesiske myndigheter.

De dødsdømte nordmennene håper president Joseph Kabila vil gå med på å benåde dem. Kabila skal ha gjenvalg til neste år, og flere eksperter tror kongosaken er såpass vanskelig for ham at det letteste vil være å se i nåde til de to.

SISTE NYTT

Siste nytt