Hopp til innhold

Angriper demonstrantene med tåregass og gummikuler

Det er kraftige sammenstøt mellom egyptisk politi og demonstranter i en rekke egyptiske byer. Flere titusener mennesker viser sin avsky mot regimet.

Video Voldelige sammenstøt i Kairo

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tidligere Nobelprisvinner Mohamed ElBaradei, som er i landet for å støtte demonstrantene, er holdt tilbake av politiet ved moskeen hvor han avholdt fredagsbønn.

NRK-reporter Odd Karsten Tveit var like i nærheten da dette skjedde i Kairo formiddag.

– Jeg var i moskéen i Giza som ElBaradei befant seg utenfor for å be. Moskéen ble omringet av politistyrker og demonstrantene ropte «Ned med Mubarak!», sier Odd Karsten Tveit.

Over hele byen har brannbiler sprøytet vann på demonstrantene med vannkanoner, mens politiet har benyttet tåregass og skutt skremmeskudd med gummikuler.

Les våre bakgrunnsartikler:

– De to største moskeene i Kairo er stengt. Byen er delt opp i soner, og demonstrantene har samlet seg i sentrum av Kairo. Politiet har stengt flere gater og laget isolerte celler for å hindre ansamlinger av demonstranter. Demonstrantene forsøker å samle seg i byen, men det er vanskelig på grunn av sperringene, melder Tveit.

Hør Odd Karsten Tveits rapport:

Odd Karsten Tveit

NRKs Odd Karsten Tveit er tilstede under demonstrasjonene i Kairo.

Foto: Lise Aserud / Scanpix

«Dagen er fremdeles ung»

Han sier at demonstranter gikk ut i gatene og ropte slagord og ”Ned med Mubarak” etter fredagsbønnen.

– De fikk holde på i noen minutter, og så begynte vannkanonene å spre demonstrantene. Men demonstrantene ga seg ikke, de forsøkte å marsjere mot politimengden som omringet dem. Da brukte politiet tåregass, og da flyktet vi alle sammen, sier Tveit.

Les også: - Myndighetene håper på vandalisme

– Politiet er dopet

Alle innganger til Tharir-kvartalet i Kairo sentrum er nå fullstendig avstengt. Myndighetene gjør nå alt for å unngå at demonstrantene får samlet seg.

De egyptiske regimemotstanderne skriver på Facebook at sivilt politi med kniver og balltrær angiper demonstranter utenfor Tahrir-kvartalet.

CNNs korrespondent Ben Wedeman i Egypt skriver på Twitter at flere sivilkledde politimenn tilsynelatende er dopet.

Hans oppsummering foreløpig er: «Dagen så langt? Angrep på demonstranter og journalister. Internett, mobilnettverket kuttet. Nobelpris-vinner arrestert. Og dagen er fremdeles ung.»

Mohamed ElBaradei i Kairo

Politiet har utestengt Mohamed ElBaradei fra demonstrasjonene i Kairo.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Demonstrantene holder opp plakater der det er skrevet: «Nei til diktatur» og krever en slutt på det korrupte regimet. Det kommer også meldinger om at folkemengden synger den egyptiske nasjonalsangen.

Egyptiske kristne varslet tidligere i dag at de ville beskytte muslimene fra politiet under fredagsbønnen, skriver flere på sosiale medier.

Angrep med en gang

Det meldes om sammenstøt i flere andre egyptiske byer, som Ismalia, Suez og Alexandria.

  • I byen Ismalia nordøst i landet har demonstranter tatt seg inn i hovedkvartet til det regjerende politiske partiet.
  • I Suez deltar flere tusen mennesker i protestene. Ifølge Al Jazeera har egyptisk politi i byen fått ordre om å ikke bruke skarp ammunisjon.
  • I Alexandria har politiet brukt tåregass og gummikuler mot demonstrantene. Men i ettermiddag melder Al Jazeera at en gruppe politimenn i byen nektet å følge ordre om å bruke tåregass mot demonstrantene.
Video Demonstrasjoner i Suez

I Suez skal politiet ha fått ordre om å ikke bruke skarp ammunisjon.

En Al Jazeera-kanal viste litt før klokken 12 norsk tid bilder av egyptiske demonstranter som ropte til politimennene: «Hvor mye betaler de dere for å undertrykke oss?». Like etter kommer det meldinger om at den samme kanalen er blokkert i Egypt.

I Alexandria ble Al Jazeeras reporter utsatt for tåregass på direkten. Fire franske journalister som rapporterte fra protestene i Kairo, er arrestert i dag, melder en talsperson for det franske utenriksdepartementet. I tillegg skal en BBC-reporter være såret.

BBCs reporter Ahmad Ali anslår antallet demonstranter bare i Alexandria til å være 100.000.

Også i Jordan, Jemen og Qatar rapporteres det nå om protester.

Demonstrasjoner i Kairo

Demonstrantene holder opp plakater der det er skrevet: «Nei til diktatur» og krever en slutt på det korrupte regimet.

Foto: Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt