Hopp til innhold

Fraråder reise til eller opphold i Japan

Det norske utenriksdepartementet fraråder reise til eller opphold i Japan.

Pasient som kan ha blitt utsatt for radioaktiv stråling på båre i Nihonmatsu, Fukushima, Japan

Flere japanske innbyggere må måles for radioaktiv stråling. Denne pasienten i Nihonmatsu nord i Japan bæres inn til kontroll på båre.

Foto: The Yomiuri Shimbun, Daisuke Tomita / Ap

UD oppdaterte reiserådet like før klokken 10.00 tirsdag formiddag.

– Norske borgere oppfordres til å følge råd fra lokale myndigheter og til å se etter oppdatert informasjon på nettsidene til ambassaden i Tokyo, skriver UD på sine nettsider.

UD knytter rådet til den uavklarte situasjonen ved kjernekraftverkene.

– Rådet er basert på en situasjon som ikke er veldig oversiktlig. Det er utfordringer ved transport i deler av Japan, og vi fraråder derfor reiser som ikke er strengt nødvendige. Vi tror det er klokt i den nåværende situasjonen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Evakuerer ikke nordmenn

Den norske ambassaden i Tokyo vil likevel ikke evakuere nordmenn som befinner seg i landet.

– Vi er inne i en usikker utvikling, og vi vil justere det rådet løpende, sier ambassadør Arne Walther til NRK.

Selv har ambassadøren ingen planer om å forlate landet.

Det tidligere reiserådet var en fraråding av alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de japanske områdene hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien 11. mars i områdene Miyagi, Iwate, Aomori, Akita, Yamagata, Tochigi, Ibaraki og Fukushima nordøst for Tokyo.

Sverige og Finland fraråder også å reise til Japan på grunn av den uoversiktlige situasjonen med Japanske atomkraftverk.

Reiser hjem

Ingvild Brynjulfsen har den siste tiden oppholdt seg i Sendai og jobbet med doktorgraden sin.

I dag deltok hun på et orenteringsmøte i den norske ambassaden i Tokyo.

Nå ønsker hun å forlate Japan og reise hjem til Norge

Ingvild Brynjulfsen

Ingvild Brynjulfsen er doktorgradsstipendiat ved NTNU og har oppholdt seg i Sendai i Japan den siste tiden.

Foto: Leif Carlson / NRK

– Jeg vil helst bare komme meg hjem nå. Jeg har ikke sovet noe særlig på flere døgn, sier hun og håper at NTNU får ordnet en flybillett ut av Japan.

Hun fortellet at det ikke var enkelt å komme seg ut fra Sendai, men i natt kom hun seg til Tokyo.

– Det var ikke så mye kaos i Sendai som man ser på bildene. Men det var krisestemning, alt er stengt, strømmen er borte, og man merker at folk er i krisemodus, sier Brynjulfsen.

– Det var umulig å få tak i bussbilletter, alt var fullt, alle vil naturlig nok komme seg ut av Sendai. Til slutt fikk jeg haik med noen tyskere som fikk hjelp av ambassaden sin til å reise nedover, sier hun.

Hun synes det var et informativt møte i den norske ambassaden.

– Nå skjønner jeg litt mer av omfanget av katastrofen, og vi fikk høre litt om strålingsfaren og radioaktiviteten. Jeg er glad jeg ikke skal være her lenger, det blir godt å komme seg hjem, sier Brynjulfsen.

Wictoria Nordgaard som oppholder seg lenger sør i Japan sier i dag til NRK at hun ikke har merket mye til den anspente situasjonen i landet. Hun akter å bli i Japan, men drar en tur til Korea på grunn av UDs reiseråd.

LES: - Jeg akter ikke å dra hjem

NETT-TV: Nordmenn i krisemøte på ambassaden

Video Krisemøte på ambassaden i Tokyo

Ambassadør er beroliget

Norges ambassadør til Japan er trygg på at landets myndigheter informerer folk om farene i landet etter jordskjelvet, tsunamien og om situasjonen ved atomkraftverkene.

– Jeg har ingen grunn til ikke å føle meg trygg på at myndighetene gir riktig informasjon, sier ambassadør Arne Walther til NRK.

– Japanske myndigheter har et enormt hjelpeapparat og er forberedt på slike ulykker, og gir etter det vi kan se de beste opplysninger. Disse opplysningene bekreftes også av IAEA i Wien. Disse opplysningene vurderes av norske myndigheter i samråd med Statens strålevern, forklarer ambassadøren.

Video Nordmenn i Japan i møte med ambassaden

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Nordmenn i Japan i møte med ansatte ved den norske ambassaden.

SISTE NYTT

Siste nytt