Hopp til innhold

Tak over hodet for studentene

- Regjeringen innfrir løftene om 1000 nye studentboliger, men vi er fortsatt like fattige, sier studentlederne.

Studentboliger i Oslo
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Med et gallopperende prisnivå på utleieboliger i de store byene, har studentene blitt blant taperne på boligmarkedet.

I neste års statsbudsjett går Regjeringen inn for å gi bevilgninger til 1000 nye studentboliger årlig.

- Innfrir Soria Moria

- Vi er svært glade for at Regjeringen har hørt på oss, og håper dette er første del av en større satsning på studentboliger over flere år, sier Ingvild Reymert og Øistein Svelle i Norsk studentunion (NSU) og Studentenes landsforbund (StL) i en pressemelding.

- Tora Aasland skal være stolt over det budsjett hun har lagt frem, sier styreleder i Studentsamskipnaden i Trondheim, Martin Gustavsen.

Totalt er det satt av 220,8 millioner kroner for byggingen, avhengig av hvor i landet de skal bygges. Det tilsvarer en økning på 70 millioner fra i år.

- Ved å bygge 1000 nye studentboliger oppfyller regjeringen løftene i Soria Moria-erklæringen, sier forskningsminister Tora Aasland i en pressemelding.

- Lar seg blende

Leder av Høyrestudentene, Peter Schwarz, deler ikke studentledernes begeistring:

- Det er stor mangel på studentboliger, men jeg vil vente med jubelen til vi vet hvor de nye boligene kommer. Det viktigste er å dekke de store byene hvor behovet er størst, skriver Schwarz i en pressemelding.

Med drøye 87.000 kroner i året å leve for tvinges fortsatt studentene ut av lesesalene og inn i deltidsjobber.

Norsk studentunion og Studentenes landsforbund

Han mener studentlederne blendes av løftet om studentboliger når det står så dårlig til med utdanningskvaliteten:

- Merkelig at det blir jubel av slik ta-og-gi-politikk. Det er nå man skulle benyttet anledningen til å investere for nedgangstider. En skikkelig satsing på utdanning og forskning ville gitt et uvurderlig grunnlag for fremtidige næringer og nye arbeidsplasser, mener Schwarz.

- Fortsatt like fattige

Regjeringen vil oppjustere studiestøtten med tre prosent i samsvar med den forventa økningen i konsumprisindeksen. Basisstøtten øker dermed fra 85.000 til 87.600 kroner årlig fra 2009.

- Indeksregulering sikrer bare at vi er like fattige som vi var i fjor. Med drøye 87.000 kroner i året å leve for tvinges fortsatt studentene ut av lesesalene og inn i deltidsjobber, sier Svelle og Reymert i NSU og StL.