Hopp til innhold

Canada boikotter Russland-renn – IBU-presidenten kaller det en «ikke-sak»

Canada mener IBU gjør en altfor dårlig jobb med å forsvare rene utøvere. Nå nekter de å konkurrere i Russland. NRK vet at flere nasjoner vurderer å gjøre det samme.

Scott Gow

IKKE TIL RUSSLAND: Canada er foreløpig den første nasjonen som boikotter de russiske arrangementene denne sesongen. Her er Canadas Scott Grow under søndagens verdenscupstafett i Hochfilzen.

Foto: Joe Klamar / AFP

– Det er ikke obligatorisk for noen å delta noen steder for å si det på den måten, sier presidenten i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) Anders Besseberg om Canadas boikott.

Det er i et åpent brev til presidenten at det canadiske forbundet gjør det klart at de boikotter rennene i Russland, her er et utdrag fra brevet:

«Avgjørelsen om å legge store arrangementer til Russland strider med IOC sin beslutning om å utestenge Russland fra OL i Pyeongchang. Det er foreløpig heller ikke tilstrekkelig tillit til det russiske antidopingarbeidet, siden RUSADAs arbeid fortsatt ikke er godkjent av WADA.»

«På grunn av dette kommer ikke Canada til å sende utøvere og team til rennene i Russland».

– Vi har hatt en telefonkonferanse med IOC hvor det kom frem at renn og konkurranser i Russland kan gå som planlagt, sier Besseberg til NRK.

IBU-presidenten gjør det klart at han ikke legger stor vekt på reaksjonen fra Canada.

– Det er ikke vits å få panikk nå, sier han, og da NRK spør om å få et TV-intervju med han torsdag, om Canadas boikott, svarer IBU-presidenten:

– Dette er en «ikke-sak» som jeg ikke ønsker å kommentere ytterligere.

Anders Besseberg

FÅR KRITIKK: Generalsekretær i IBU, Nicole Resch, og IBU-president Anders Besseberg.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bessebergs utspill for canadiske Rosanna Crawford til å reagere sterkt.

– Det er veldig synd at det kommer fra presidenten. At han ser oss som en uviktig nasjon og at det ikke betyr noe. Det er veldig fornærmende, sier hun til NRK.

Flere vurderer boikott

Men Besseberg gikk likevel med på å gi et telefonintervju og sier at IBU ble kjent med brevet fra Canada på IBU-styremøtet i Hochfilzen på søndag. Det var på det samme møtet styret bestemte at IBU ikke kommer til å frata Russland verdenscuprunden i Tjumen. Runden avslutter årets OL-sesong.

– I dag er det ingen grunn til det. Ingenting tilsier at det russiske skiskytterforbundet er involvert i saken (systematisk doping under Sotsji-OL, journ.anm..), sier han.

I tillegg til verdenscupen i Tjumen har IBU også tildelt Russland to runder av IBU Cupen, det nest øverste konkurransenivået i internasjonal skiskyting.

Canada er foreløpig den første nasjonen som boikotter de russiske arrangementene, men NRK vet at flere nasjoner vurderer å gjøre det samme.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har, i motsetning til IBU, bestemt at de ikke arrangerer verdenscup i Russland fra og med forrige vinter og på ubestemt tid.

Brev Canada

ÅPENT BREV: Dette er brevet Canada har sendt til IBU-styret.

– Akkurat som i fjor

I brevet, som også er adressert til generalsekretær i IBU Nicole Resch, er Canada svært kritiske til IBUs arbeid for en ren idrett.

– Det å arrangere renn i Russland nå er, etter vår oppfatning, ikke i tråd med «å skulle jobbe for å forsvare rene utøvere», slik Mr. Besseberg sa i en pressemelding 6. desember, sier den canadiske skiskytterpresidenten Murray White som har signert brevet.

– Vi registrerer også, med stor frustrasjon, at vi i dag er i en påfallende lik situasjon som for ett år siden, legger han til.

I desember i fjor kom McLaren-rapporten med sterke indikasjoner på at det har foregått systematisk doping i russisk toppidrett. 31 skiskyttere ble etterforsket etter funn i rapporten. Tre er nå utestengt fra OL og suspendert fra verdenscupen (se faktaboks).

Til slutt i brevet kommer Canada med følgende melding:

– Canada oppfordrer IBU til å komme med tydelige handlinger i denne saken.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal