skilleResultaterskille_slutt
fotball_vm_offside_3_1
Her er du: NRK.no > Sport > Meisterskap > Fotball-VM 2002 > Offside Sist oppdatert 10:35
FOTBALL-VM
Ekspertane
Fakta
Offside
 
Fotball
 
NYHENDEBREV
Gratis nyhende- brev frå NRK Sport kvar dag:
Meir informasjon
Andre nyhendebrev
 

Historiske høydepunkter


Publisert 22.05.2002 10:49.
Av Arnfinn Fagerli

· Første kamp hvor man måtte ty til ekstraomganger var mellom Østerrike og Framkrike 27. mai 1934. Østerrike vant 3-2.

· Første omkamp i VM var mellom Italia og Spania I 1934. Italia vant omkampen 1-0.

· Første kamp som måtte avgjøres via omkamp etter gruppespillet var mellom Tyrkia og Vest-Tyskland i 1954. Begge endte på to poeng, og Vest-Tyskland vant ”play-off” 7-2. Samme dag spilte også Sveits og Italia ”play-off” etter å ha endt på like mange poeng i sin gruppe. Sveits vant 4-1.

· Det første laget som fikk fordelen av målforskjell var England i 1962. De gikk videre til kvartfinalen på samme poengsum som Argentina, tre poeng, men med bedre målforskjell.

· Første gang en VM-pulje ble avgjort utenfor banen var i 1990. Nederland og Irland endte opp på like mange poeng, lik målforskjell og uavgjort i innbyrdes oppgjør. Loddtrekning gjorde at Irland ble gruppetoer, men begge lag gikk videre i VM.

· Den første finalen som gikk til ekstraomganger var I 1934 da Italia slo Tsjekkoslovakia 2-1.

· Det første brødreparet som spilte en VM-finale var Jack og Bobby Charlton da England vant i 1966. Senere spilte Rene og Willy van de Kerkof (tvillinger) for Nederlands tapende lag i finalen i 1978.

· Det første straffesparket i en VM-finale kom i 1974. Nederland fikk straffespark etter bare ett minutt. Johan Neeskens scoret. Senere i samme kamp fikk også Vest-Tyskland straffe, og Paul Breitner scoret for vertslandet.

· I 1994 endte alle fire lagene i samme pulje for første gang i et VM-sluttspill på like mange poeng og med null i måldifferanse. Mexico vant pulja med etter tre mål, mens Norge ble slått ut med bare én scoring. Irland vant loddtrekningen om andreplassen mot Italia, etter at begge sto med to mål.

· Straffesparkkonkurranse kom på VM-programmet i 1982. Den første kampen som ble avgjort på denne måten var semifinalen mellom Frankrike og Vest-Tyskland. Tyskerne vant 5-4 på straffer etter at oppgjøret endte 3-3 etter ekstraomganger.

· Den første finalen som ble avgjort etter straffesparkkonkurranse, var Brasil mot Italia I 1994. Kampen endte 0-0, mens Brasil vant 3-2 etter straffer.

· “Golden goal” kom på VM-programmet I 1998. Den første kampen som ble avgjort på denne måte var åttedelsfinalen mellom Frankrike og Paraguay. Laurent Blanc scoret seiersmålet for Frankrike.

· Den eneste spillere som har scoret hattrick i to ulike VM-sluttspill er Argentinas Gabriel Batistuta. Han scoret tre mål i en og samme kamp både i 1994 og i 1998.

· Brasil er det eneste landet som har vunnet VM, men aldri på hjemmebane. De er også det eneste landet som har vunnet et VM i et annet kontinent.

· To ganger har en verdensmester tapt en av de innledende kampene. Det skjedde med Vest-Tyskland (0-1 mot DDR) i 1974 og Argentina (0-1 mot Italia) i 1978. Ellers har verdensmesteren alltid gått ubeseiret gjennom sluttspillet. Siste nasjon som gikk gjennom en turnering med bare seirer, var Brasil i 1970.


 
10 SISTE SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no