skilleResultaterskille_slutt
Lykkespill 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Sport > Sport og spill > Lykkespill Sist oppdatert 13:49
NRK Sport
Tlf: 23 04 95 05
Faks: 23 04 74 50
nettsport@nrk.no
Adr: NRK Sport, FF13, 0340 Oslo

Sportsredaktør:
Øyvind Lund
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Sport:
sporten@nrk.no
 

Er du egentlig tilfeldig?

Bryllupsdagen, bursdagen og ett kryss i hvert hjørne av kupongen, er det sånn du prøver å bli lottomillionær?

Publisert 05.01.2004 13:49.
Lykkespillformatet Lotto er basert på et tilfeldig utvalg av 7 tall fra en mengde på 34. Utvalget gjøres mekanisk med en meget sofistikert maskin kontrollert av de strengeste sikkerhetsrutiner. Dermed blir prosedyren rimelig rettferdig og uten feilkilder. En viktig konsekvens av dette er at ingen - hvis de spiller for samme beløp - har bedre sjanse til å vinne enn noen annen.

Men ville du la et fremmed menneske fylle ut 7 tilfeldige tall på lottokupongen din? Sannsynligvis ikke, for det viser seg å være svært vanskelig for et individ å velge syv tilfeldige tall!

Populære kombinasjoner

I motsetning til såkalte kunnskapsspill som fotballtipping og hestetipping har den jevne lottospiller like stor sjanse til å vinne som en såkalt ekspert. Et tips man kan gi spillere for å unngå at de må dele hovedgevinsten med mange andre, er å ikke bruke populære kombinasjoner.

Det er ganske overraskende å se at tidligere vinnerkombinasjoner er veldig populære i mange lottospill, likeledes aritmetiske eller geometriske figurer, progresjoner og kombinasjoner relatert til lottokupongens utseende, som for eksempel diagonale lottorekker. Dessuten velger folk flest de typisk lave tall relatert til bursdager, alder, favorittdatoer, bilnummer, etc., og lottorekkene er dermed ikke tilfeldige.

Enkel eller intelligent?

Man har i forskningen funnet belegg for å dele inn spillere i tre typer: enkle, avanserte og intelligente. Enkle spillere er de som velger tydelig populære kombinasjoner, avanserte spillere er de som bruker tallgeneratorer, mens intelligente spillere er de som basert på statistikk og erfaring kan vurdere tallgeneratorens valg. Erfaring, som består i å innhente informasjon om hva som er populære kombinasjoner (og dermed unngå dem), er en nøkkelfaktor når det gjelder å bli en intelligent spiller.

I et eksperiment ble en gruppe individer utfordret til å handle som en virkelig tallgenerator for et lottospill. En sammenlikning av tallene de valgte med en faktisk vinnerlottorekke, samt data fra en datasimulering, ga interessante innsikter i skjulte og noen ganger subtile feilkilder som individer innehar når de prøver å være tilfeldige.

Er ikke tilfeldige

Undersøkelsen viste at individer ikke er i stand til å produsere en rekke med tilfeldige tall. Dette sammenfaller med de fleste forskningsresultater på området siden Reichenbach publiserte sin bok "The Theory of Probability" i 1949.

Mer detaljert fant undersøkelsen ikke overraskende at individer tenderer mot å begynne sine tallvalg i stigende rekkefølge. De tenderer mot å velge tall som i gjennomsnitt er lavere enn man ville forvente fra en virkelig tallgenerator, og de tenderer mot å unnlate å velge tall som etterfølger hverandre.

NRK.no hjelper deg

Basert på denne kunnskapen ønsker NRK.no å tilby en mulighet for den jevne lottospiller til å komme seg i alle fall opp til å bli en avansert spiller ved å anvende vår tallgenerator. Generatoren er basert på et enkelt javascript og tilfredsstiller ikke statistiske standarder, men skulle være tilfeldig nok for sitt bruk. Du finner lottotallgeneratoren oppe til høyre på denne siden.

Vi ønsker senere å komme med datamateriale basert på faktiske vinnerrekker fra Lotto, noe som hjelpe den jevne lottospiller enda ett hakk opp til å bli en avansert spiller. Lykke til!

Kilde: Boland, P. J. og Pawitan, Y - "Trying To Be Random in Selecting Numbers for Lotto", Journal of Statistics Education v.7, n.3 (1999).

LENKER

 
LOTTOTALLGENERATOR
Dine tilfeldige lottotall er:

Dine tilfeldige vikinglottotall er:

Vant du med tallene fra lottogeneratoren? Send oss en e-post.
Klarer du å velge lottotall tilfeldig? HELE SAKEN
Annonse
10 SISTE SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no