Hopp til innhold

– Skotsk kalddusj for dem som ønsker løsrivelse

Statsminister Erna Solberg sier de regionene som ønsker løsrivelse i Europa, fikk seg en kalddusj nå som skottene sa nei.

Erna Solberg om resultatet i Skottland

Tidlig fredag morgen var det klart at nei-siden hadde vunnet folkeavstemningen om Skottlands uavhengighet til Storbritannia.

Skottlands førsteminister Alex Salmond, som har stått i spissen for ja-kampanjen, innrømmet i en tale nederlaget-

Skottland har sagt nei til å bli et uavhengig land, og jeg aksepterer det, sa Salmond fra talerstolen i Edinburgh.

Samtidig kunne Storbritannias statsminister David Cameron kan puste lettet ut. Cameron risikerte å bli statsministeren som mistet Skottland.

– Sammenvevd land

Statsminister Erna Solberg synes det er bra for hele Storbritannia at de holder sammen.

– Det hadde vært en veldig uro i området, som ligger nært oss, om de skulle ha delt et så sammenvevd land som Storbritannia er, sier hun til NRK.

Hun tror det hadde vært ganske komplisert hvis Skottland, som er så sammenvevd med Storbritannia skulle ha løsrevet seg.

– Det hadde vært krevende, også for Norge, dersom det gikk mot løsrivelse.

Hun minner om at en løsrivelse kunne ha vært en inspirasjon for en del av de regionale løsrivelsene som pågår i Europa.

– Vi så store demonstrasjoner i Barcelona for et par uker siden, nå vil dette kanskje gi dem en liten kalddusj, sier hun.

NATO fornøyd

generalsekretæren i NATO, Anders Fogh Rasmussen, uttrykker lettelse over resultatet i Skottland.

Anders Fogh Rasmussen

LETTET 1: Anders Fogh Rasmussen

Foto: YVES HERMAN / Reuters
Mariano Rajoy

LETTET 2: Mariano Rajoy

Foto: Andres Kudacki / Ap

– Storbritannia er en av NATOs grunnleggere. Jeg er sikker på at de vil fortsette å spille en viktig rolle for å holde alliansen vår sterk, og jeg støtter statsminister David Camerons uttalelse om at Storbritannia vil stå samlet fremover, sier den avtroppende NATO-sjefen i en uttalelse.

Selv om den skotske regjeringen sa at Skottland skulle forbli medlem av forsvarsalliansen, har en av de store kampsakene i folkeavstemningen som i tidligere valg vært lagringen av atomvåpen på skotsk jord.

Skottene har krevd at de britiske ubåtene som er stasjonert ved marinebasen ved Faslane på vestkysten skal vekk. Ubåtene er utstyrt med et atomrakettsystem, kjent som Trident, og inngår i Natos atomvåpendeling.

USA er blant dem som har uttrykt bekymring for hvordan NATO ville bli preget av en skotsk løsrivelse.

Spania lettet

Også i Spania - i alle fall i hovedstaden Madrid – puster man lettet ut.

Statsminister Mariano Rajoy sier at han er «veldig fornøyd» med skotsk nei til løsrivelse.

Både den spanske EU-ministeren og den spanske statsministeren har nærmest truet skottene før folkeavstemningen med at ville være uaktuelt for et selvstendig Skottland å forbli EU-medlem på «gammel kvote». Og at de heller ikke kunne forvente seg noen ekspressbehandling av ny søknad.

Gitt at alle EU-land må være enige om opptak av nye medlemmer, kunne Spania ha stukket alvorlige kjepper i hjulene for de skotske EU-planene.

Den spanske regjeringen er redd for at behandlingen av et løsrevet Skottland skulle danne presedens og dermed gjøre det enklere for Catalonia å bryte ut av Spania.

Der skal regionalmyndighetene sholde en folkeavstemning om løsrivelse 9. november, mot sentralregjeringens vilje.

SISTE NYTT

Siste nytt