Hopp til innhold

– Burde nektet Dalai Lama adgang til Norge

BEIJING (NRK): Kilder nær den kinesiske regjeringen bekrefter overfor NRK at det ikke nytter å la være å snakke med Dalai Lama. Skal forholdet bli bedre, skulle de ha nektet Tibets åndelige leder innreise til Norge.

Kinas Institutt for Internasjonale studier, Cui Hongjian

Lederen for Kinas Institutt for Internasjonale studier, Cui Hongjian, uttaler seg til NRK i samsvar med offisiell kinesisk politikk. Han mener norske myndigheter ikke går langt nok når de nå ikke vil snakke med Dalai Lama.

Foto: Bi Sheng / NRK

Som NRK tidligere har skrevet, har det ikke manglet på advarsler fra Kina-kjennere og intellektuelle i Kina om å fire på menneskerettighetskravene overfor Kina.

Skal mer til enn et «nei»

– Å gi etter for press fra Kina fører ikke til noe annet enn krav om nye innrømmelser, fortalte professor i statsvitenskap og leder for Department of Government and International Studies ved Hong Kong Baptist University, Jean-Pierre Cabestan NRK tidligere i dag.

Og det kan se ut til at hans spådom ble raskt besvart av kilder nær myndighetene i Beijing.

– Norges regjering burde aldri tillatt Dalai Lama å komme inn i landet. Det er den store feilen regjeringen har gjort, sier sjefen for Kinas Institutt for Internasjonale studier, Cui Hongjian til NRK.

– Å si nei til å møte Dalai Lama hjelper ikke så mye for å reparere forholdet mellom våre to land, understreker han.

Vil statuere et eksempel

Flere NRK har snakket med, ønsker ikke å stå frem, men mange av dem tror at Kinas regjering ønsker å opprettholde det dårlige forholdet til Norge, for på den måten «å drepe kyllingen for å skremme apen» – som det heter i et gammelt kinesisk ordtak.

Det betyr at man knuser en liten og ubetydelig aktør for å sende et signal til andre om at de må passe seg.

Kinesernes taktikk ser ut til å virke. Flere statsledere nekter nå å ta imot Dalai Lama eller gjøre noe annet som kan oppfattes som provoserende overfor Kinas regjering.

Når til og med den knuste kyllingen har begynt å unnskylde seg, kan nok myndighetene i Beijing se sin framgangsmåte som vellykket.

  • Les:
Kirsti Kolle Grøndahl, Dalai Lama og Børge Brende 2000

Utenriksminister Børge Brende møtte Dalai Lama i Stortinget i 2000. Det kommer ikke til å skje denne gangen.

Foto: Hauge, Jon / Aftenposten

– Ingen klok norsk avgjørelse

Kinas Institutt for Internasjonale studier er det kinesiske utenriksdepartementets egen tenketank, og har svært nære forbindelser til den kinesiske regjeringen, og avdelingen for europeiske studier, som ledes av den tidligere diplomaten Cui Hongjian, uttaler seg til NRK i samsvar med offisiell kinesisk politikk.

– Det var ikke særlig klokt og heller ikke god oppførsel fra den norske regjeringen å akseptere at Dalai Lama skal komme til Norge, sier Cui Hongjian, som er krystallklar når det gjelder hvordan dette vil påvirke forholdet mellom de to landene i fremtiden.

– Jeg tror ikke dette vil bidra til å gjenopprette forholdet mellom Kina og Norge, sier Cui, som er klar på at Norges regjering i utgangspunktet burde ha nektet Dalai Lama adgang til Norge.

For det er nettopp forholdet til Kina som har vært kronargumentet til den norske regjeringen og Stortingets presidentskap for ikke å møte fredsprisvinneren og Tibets åndelige leder.

En handling de kinesiske myndighetene ikke mener går langt nok.

– Fra starten av skulle Norges regjering ha avslått søknaden fra Dalai Lama.

Og han er ikke særlig imponert over at den norske regjeringen nå ikke vil møte Dalai Lama.

– Det viser en slags holdning fra Norges regjering om at ok, vi trenger å gjøre noe for å korrigere denne feilen. Det er bra, men ikke godt nok. Nå hjelper det ingenting. Norges regjering gikk glipp av denne muligheten til å reparere forholdet.

Vil ta lang tid

Mannen som sitter tett på beslutningene i det kinesiske utenriksdepartementet, sier det vil ta lang tid – kanskje mange år – å oppnå et godt forhold til Kina igjen.

Skal den norske regjeringen klare det, må den ta initiativet overfor Kina og komme med helt konkrete løfter om at de aldri vil applaudere en tildeling av en fremtidig nobelpris til en kinesisk demokratiforkjemper, og heller aldri gratulere en slik vinner.

– Hvis det skjer noe slikt igjen, og den norske regjeringens holdning er å støtte Nobelkomiteens avgjørelse, vil det være vanskelig for Kinas regjering å tro på velviljen fra norsk side, sier han og samtidig understreker at forholdet mellom Kina og Norge i dag er på et lavmål.

– Hovedproblemet i dette vanskelige bilaterale forholdet er svært liten gjensidig tillit.

– Tilliten er fortsatt liten?

– Ja, den er fortsatt liten.

SISTE NYTT

Siste nytt