Hopp til innhold

Innstiller letingen etter savnet fly

KUALA LUMPUR (NRK): Letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines er innstilt som følge av dårlig vær, opplyser den australske hovedredningssentralen.

Mulige vrakdeler som kan være funnet etter flyet fra Malaysia

TROLIG MISTET LIVET: Disse satellittbildene viser det som angivelig skal være vrakrester fra det savnede flyet fra Malaysia Airlines. Myndigheter i Malaysia har slått fast at de 239 personene om bord er døde. 237 av dem var passasjerer, i tillegg var det 12 i besetningen.

Foto: Australian Maritime Safety Authority

På en pressekonferanse på flyplassen i Kuala Lumpur informerte flyselskapet i dag at letingen etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines er innstilt grunnet dårlig vær. Både fly og alle skip innstiller letingen.

Ifølge flyselskapet er det hevet over enhver rimelig tvil at flyet styrtet sør i Indiahavet fro 17 dager siden.

Ifølge australske myndigheter leter de ikke etter nåla i høystakken, de prøver å finne høystakken.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Anders Magnus om det savnede flyet

VIDEO: NRKs Asia-korrespondent i Kuala Lumpur.

– Risikerer ikke letemannskaper

Kraftig vind, regn og høye bølger gjør det umulig å fortsette letingen etter vrakrester, konkluderer den australske hovedredningssentralen.

– De nåværende værforholdene vil gjøre leting fra lufta og til havs farlig og sette mannskapenes liv i fare, heter det i en uttalelse.

Her kan du lese alt om det savnede flyet.

Malaysiafly

SJOKKERT: Flere av de pårørende nekter fortsatt å tro at deres kjære er omkommet i en flystyrt i Indiahavet.

Foto: Ng Han Guan / Ap

– Letingen er innstilt på grunn av værforholdene. Da har vært lange og harde uker og vi er takknemlig overfor alle nasjonene som har bidratt i søket, sier Australias forsvarsminister David Johnston på en pressekonferanse i Perth, vest i landet.

Forsvarsministeren er krystallklar på at de ikke kommer til å risikere livet til letemannskapene.

– Det er kraftig vind i området og høye bølger som kan nå opp til 20–30 meter. Vi kommer ikke til å risikere noe i søket. Inntil videre er leteoperasjonen innstilt og vi må derfor bare vente og se an.

– Våre hjerter er knust

Det er ennå ikke med sikkerhet slått fast at det som angivelig er vrakrester fra flyet faktisk stammer fra det savnede flyet.

– Den endelige bekreftelsen og vendepunktet kommer vi til å få når vi får faktiske vrakrester på land og analysert. Når det er slått fast med sikkerhet tar vi ting derfra, slår forsvarsministeren fast.

Han understreker også at det ennå ikke rent fysisk er funnet vrakdeler fra flyet.

– Ingen vrakrester er funnet, vi har ikke fått noe opp på land og vi kan ennå ikke med sikkerhet slå fast at satellittbildene viser faktiske deler fra det savnede flyet.

På en pressekonferanse i Malaysias Kuala Lumpur tirsdag morgen norsk tid, beklaget daglig leder i Malaysia Airlines det som har skjedd.

Malaysia Airlines - daglig leder - Jauhari Yahya (t.v.) og styreleder Nor Yusof (t.h.)

BEKLAGER TIL PÅRØRENDE: Daglig leder i Malaysia Airlines Jauhari Yahya sier selskapet vil bidra så godt de kan overfor de rammede familiene.

Foto: Vincent Thian / Ap

– Våre hjerter er knust. Alle i selskapet ber for de 239 personene som var om bord på flyet. Vi ber også for deres pårørende og kondolerer. Jeg føler en sterk sorg og smerte, og det er vondt å tenke på at de som var i flyet ikke får se sine familier igjen, sier Ahmad Jauhari Yahya.

På pressekonferansen var det et stort oppbud av politifolk og sikkerhetsvakter. Det var frykt for at rasende pårørende skulle bryte seg inn i lokalene hvor pressekonferansen ble holdt.

Pårørende får penger

Malaysia Airlines kommer til å gjøre alt for å støtte de pårørende i sorgprosessen.

– Vi stiller opp med økonomiske midler til de rammede familiene. I tillegg skal vi sørge for at de som trenger det får tilbud om å delta i pårørendeprogram. Det er viktig for oss å bidra så godt vi kan overfor de rammede familiene, sier Jauhari Yahya på pressekonferansen.

Flere av de pårørende har etterspurt klare svar. Mange av dem har ønsket å komme til Australia for å være nær leteaksjonen som har pågått på vestkysten av landet. Men mange av dem har ikke fått visum.

– Australske myndigheter har opplyst om at de pårørende vil få utstedt visum til landet når det med sikkerhet er slått fast at flyet faktisk er funnet. Foreløpig er det ikke kommet noen sikre bevis på dette, forklarer Jauhari Yahya.

Multinasjonal leteaksjon

Australske myndigheter sier leteoperasjonen er massiv, og at det ikke er snakk om å finne «nålen i høystakken».

– Vi har en svært krevende oppgave foran oss. Dette er den største leteoperasjonen jeg har vært med på, både når det gjelder omfang og når det gjelder samkjøring med ulike nasjoner. Før vi begynner å lete etter nålen, må vi finne høystakken, sier Australias forsvarsminister David Johnston.

Sør-Korea, Kina, Japan, New Zealand og USA bidrar med søk fra luften. I tillegg deltar flere nasjoner med søk til sjøs. Norge er ett av landene som har hatt skip i området.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «MH370-styrten» i nytt vindu

SISTE NYTT

Siste nytt