Hopp til innhold

– Ikke i Norges interesse å møte Dalai Lama

Stortingspresident Olemic Thommessen vil ikke møte Tibets åndelige leder når han kommer til Norge i mai for å feire at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Den tidligere Tibet-supporteren mener forholdet til Kina er viktigere.

Stortingspresident Olemic Thommessen

Olemic Thommessen er Norges høyest rangerte politiker, og syns ikke det er 'naturlig' at han tar imot Tibets åndelige leder når han kommer til Norge i mai.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Fram til i fjor høst var Olemic Thommessen (H) leder for Stortingets Tibet-komite og har talt Tibets sak i mange sammenhenger. Sammen med en rekke sentrale norske politikere har han stått for en holdning om at Norge skal forsvare menneskerettighetene og kritisere overgrep.

Nå sier han rett ut at det er hensynet til Kina er viktigere.

– Nei, jeg skal ikke møte ham. Ut fra en helhetsvurdering er det ikke i Norges interesse at stortingspresidenten møter Dalai Lama nå.

Men du var leder i Tibet-komiteen. Er du ikke like interessert i Tibet-saken og menneskerettigheter lenger?

Jeg vil ikke nøre opp under dagens vanskelige situasjon."

Olemic Thommessen, stortingspresident, om hvorfor han ikke vil møte Dalai Lama

– Det har aldri vært intensjonen fra norsk side å ikke være på talefot med Kina. Jeg vil ikke nøre opp under dagens vanskelige situasjon. At vi ikke er i dialog nå, er også et menneskerettighetsproblem. Vi må fortløpende vurdere hva som er i Norges interesse. En slik vurdering tilsier at jeg som landets høyest rangerte politiker ikke møter ham nå.

Men hva med hensynet til menneskerettighetene?

– Jeg vil ikke si mer om dette nå, avslutter Thommessen.

(Se faktaboks til venstre med oversikt over hvem som skal og ikke skal møte Dalai Lama under Norges-besøket 7. – 10. mai.)

Erna og Olemic ba Norge presse Kina

Olemic Thommessen på Tibet-møte

2008: Thommessen deltok på et møte i Oslo med en representant for den tibetanske eksilregjeringen. På denne tiden mente han at Norge skulle presse Kina på menneskeretter. Nå vil han ikke møte Tibets åndelige leder.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix
Den tibetanske nonnen Paldenj Choetso (35) setter fyr på seg selv

Den tibetanske munken Paldenj Choetso brente seg selv til døde i 2011. Siden 2009 har mer enn 100 tibetanske munker og nonner satt fyr på seg selv i protest mot Kinas overgrep.

Foto: REUTERS TV / Reuters

I 2008 tok de daværende stortingsrepresentantene Thommessen og Erna Solberg opp Tibet-saken i Stortingets spørretime, og krevde at regjeringen skulle innta et sterkere engasjement for menneskerettighetene i Kina.

De mente var viktig å følge opp presset mot kinesiske myndigheter og viste til de internasjonale utspill om offisielt fravær under åpningsseremonien for sommer-OL i Beijing i 2008 og gjennomføring av møter med tibetanernes åndelige overhode, Dalai Lama.

I 2009 tok Thommessen opp Tibet-saken og Norges forhold til Kina i Stortingets spørretime. Han etterlyste dialog med kinesiske myndigheter på bakgrunn av en bekymringsmelding fra Amnesty, som i en årrekke har påpekt menneskerettighetsbrudd i Kina og Tibet..

I 2012 deltok han i Tibet-komiteens «flammestafett». Siden 2009 har over 100 tibetanske munker og nonner satt fyr på seg selv i protest mot Kinas undertrykkelse. Thommessen tok imot stafetten utenfor Stortinget.

Rapporter om overgrep

Helt siden Tibet ble okkupert av Kina i 1951 har Norge forsvart det lille fjellandet. Rapporter om overgrep fra kinesiske myndigheter og tallrike menneskerettsbrudd har ført til at det i mange år var stor enighet i Norge om at norske myndigheter skulle ta dette opp i møter med kinesiske myndigheter og i internasjonale fora.

Så lenge vi hadde lite samhandel med Kina og de økonomiske konsekvensene var små, gikk dette smertefritt. Men nå koster det mer, viser en gjennomgang av samhandel med Kina som tyske forskere har laget.

Kina straffer land som tar imot Dalai Lama. Overfor mektige land nøyer Kina seg med verbal kritikk, men små land har ofte blitt straffet hardt. Litauen mistet en viktig eksportkontrakt, norske fiskerileveranser har blitt stående fast i tollen, politiske møter er avlyst og visum nektet.

Bunnfrossent forhold

Året etter at Olemic Thommessen i 2009 pustet nytt liv i Stortingets Tibetgruppe, fikk den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredspris in absentia i Oslo, og Norges forhold til Beijing frøs til is.

Da det ble kjent i desember i fjor at Dalai Lama, som har levd i eksil med sin regjering siden 1959, kommer til Oslo i 7.–10. mai, begynte spekulasjonene:

Hvem tør møte Dalai Lama?

Under besøket i Norge skal Dalai Lama møte Nobelkomiteen, og fredag 9. mai skal han møte en gruppe stortingsrepresentanter i Store konferansesal på Stortinget. Vert er Venstre-representanten Ketil Kjenseth som nå leder Stortingets Tibet-komite.

Dalai Lama og Kjell Magne Bondevik 2005

2005: Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik fikk et hvitt silkeskjerf av Dalai Lama som tegn på hell og framgang. Nå sier han nei.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix
Kirsti Kolle Grøndahl, Dalai Lama og Børge Brende 2000

2000: Stortingspresident Kirsti Kolle Grøndahl, Dalai Lama og Børge Brende, som da ledet Stortingets Tibet-komité.

Foto: Hauge, Jon / Aftenposten
Dalai Lama og Jørgen Kosmo

2005: Daværende stortingspresident Jørgen Kosmo tok imot Dalai Lama på Stortinget.

Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Børge Brende på Tibet-demonstrasjon i 1998

1998: Børge Brende holder appell på Tibet-markering foran Stortinget.

Foto: NRK
Børge Brende og Gyaltsen Norbu

1997: Leder for Stortingets Tibet-komite, Børge Brende, tar imot guvernør Gyaltsen Norbu og hans delegasjon fra det offisielle Tibet i Stortinget. Nå vil han ikke svare på om han skal møte Tibets åndelige leder.

Foto: ROAR VESTAD / NTB scanpix

Dalai Lama har tidligere blitt mottatt på høyeste hold i Norge. Kjell Magne Bondevik var statsminister i 2005 og viste Dalai Lama utsikten over et sommervarmt Oslo fra Statsministerens kontor.

Dalai Lama har også vært mottatt på Stortinget av stortingspresidentene Jørgen Kosmo (2005) og Kirsti Kolle Grøndahl (2000).

Bondevik som nå leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter har ikke villet svare på om han vil møte Dalai Lama i denne omgang, men leder i Europarådet Thorbjørn Jagland skal møte Dalai Lama, i sin kapasitet som leder i Nobelkomiteen.

Gamle venner

Under besøket i 2000, var Børge Brende formann i Tibetgruppen, og talte varmt for at Norge skulle fronte Tibet-saken og påtale menneskerettighetsbrudd overfor Kina. I 1998 holdt han appell på Løvebakken og krevde at Norge skulle ta opp Tibet-saken i FN. Årets før tok han imot en offisiell delegasjon fra Tibet.

Både statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har fått forespørsler om å møte Dalai Lama i 2014, men har ennå ikke svart på invitasjonene.

«For tidlig å svare»

«Det er for tidlig å svare på dette, da besøket ligger noe fram i tid. Av samme grunn er brevet foreløpig ikke besvart,» meldte UD tre uker etter at brevet er mottatt, og 4 uker før Dalai Lama lander på Gardermoen. Det samme svaret ga Børge Brendes pressetalsmann i januar,

Kina ser på Dalai Lama som en som støtter separatisme i Tibet. helt siden han fikk fredsprisen i 1989 har dette vært en torn i forholdet mellom Norge og Kina. bedre ble det ikke da Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010, attpåtil etter forslag fra nåværende kommunalminister Jan Tore Sanner.

Kina ønsker en unnskyldning fra Norge, og mener det er opp til Norge å reparere forholdet. Møter med Dalai Lama på høyt politisk hold er ikke et skritt i den retning.

Kinaeksperter har påpekt dette dilemmaet, og de er ikke overrasket om Dalai Lama ikke får møte toppolitikere ved dette besøket. Den eneste partilederen som tydelig har sagt at hun vil møte Dalai Lama, er Venstres Trine Skei Grande. I tillegg skal Dalai Lama møte Sametingspresidenten.

Tidligere leder i Tibet-komiteen, Olav Gunnar Ballo, sier det er en skam at norske toppolitikere ikke vil møte Dalai Lama nå. Han sier det er feigt at forholdet til Kina går foran menneskerettene.

Tibetdemonstrasjon i Oslo mars 2014

I mars markerte eksiltibetanere i Oslo at det i år er 55 år siden kinesiske myndigheter okkuperte Tibet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Internasjonal størrelse

Dalai Lama har vært hyppig mottatt av ledere verden rundt. Her er noen av disse møtene foreviget.

SISTE NYTT

Siste nytt