skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Eksotisk frukt/grønnsak: Avocado

Den er verdens viktigste frukt/grønnsak, og inneholder så mye næring og vitaminer at den anbefales som barnemat.

Publisert 30.01.2004 09:05. Oppdatert 03.02.2004 10:52.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Dag Folkestad

Se bilder av eksotiske frukter

- I de land hvor avocadoen dyrkes, brukes den som overgang fra morsmelk til fast føde for babyer, forteller markedsansvarlig i Bama Storkjøkken Bergen, Tor Morten Sivertsen. - Og det er litt vanskelig å definere den, om den er frukt eller grønnsak. Men god er den uansett.

Når du kjøper avocadoen i butikken, klem den forsiktig mellom hendene. En avocado må være moden for at den skal spises, ellers er den dårlig på smak og vanskelig å bearbeide.

Ømfintlig kjøtt

Den er veldig ømfintelig, og tåler ikke å ligge åpen i luft. Da blir den brun og stygg. Det er ikke noe galt med smaken, men den ser ikke så god ut.

- Skallet kan godt være mørk, men det er kjøttet som ikke må eksponeres for luft for lenge, sier Sivertsen.

Kokketips

Et godt kokketips: Om du skal bruke avocado til gjestene på kvelden, så kan du legge den umodne avocadoen i en pose sammen med noen eplebiter. Da modnes den raskt.

Del avocadoen i to, vri bitene fra hverandre, og steinen ligger igjen i den ene delen. Bruk en skarp kniv når du skreller avocadoen.

God i salater

Grill den på steikepannen sammen med skinke og tomat og ha i sandwich, eller som smør på skiven. Brukes i guacamole, i salater, marinert, rå med reker eller andre fisk/skalldyr, grillet, i kalde og varme supper, til fajitas og enchilades.

Sundt fett

Avocadoen har et høyt fettinnhold, men det er flerumettet fettsyrer som du finner i fisk. Den inneholder mye A-, B-, og C-vitaminer.

Og steinen kan brukes som brevvekt.

LENKER
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no