skilleToppbanner SportskilleVæret i Hordaland Topp promoskillespråkspalten toppromoskille_slutt
Hordaland Godt for ganen 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland > Godt for ganen Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland
Postboks 7777,
5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Programleder for Godt for ganen:

 

Eksotisk frukt: Papaya

Papaya blir også kalt mirakel-frukten på grunn av sin brukervennlighet. Den er blant annet en god, sunn medisin mot makk, uren hud, og inneholder store mengder C-vitamin.

Publisert 02.02.2004 10:03. Oppdatert 02.02.2004 10:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Dag Folkestad

Se bilder av eksotiske frukter

Papayaen kommer fra Mellom-Amerika, og er medlem av fikenfamilien. Den blir mye brukt i medisinske formål, i tillegg til industrien.

- For å kjenne om en papaya er moden, bruk klemmeteknikken. Ta den mellom håndflatene og klem forsiktig. Gir den litt etter, så er den moden, sier markedsnasvarlig i Bama Storkjøkken Bergen, Tor Morten Sivertsen.

Sunn frukt

Inni er det mange frø. Når du deler frukten i to, skal fargen inni være laksefarget. Skrap ut steinene og ta av skallet. Skallet bør helst ikke spises.

- Den er rik på A-, B- og C-vitamin og Kalium. Den inneholder faktisk dobbelt så mye C-vitaminer som en appelsin, forteller Sivertsen.

Mot makk

Papaya er bra for fordøyelsen, eksem og uren hud. Småbarn som leker i sandkasser hvor det gjerne går katter, kan få makk i magen. Papaya er en av de beste narturlige ormekurene.

- Den ble brukt i gamledager som prevensjonsmiddel. Og for å være litt alvorlig, så bør gravide være forsiktige med å spise den, sier Sivertsen.

God i mat

Papaya er god i fruktsalater, kan spises naturell, eller brukes i stedet for melon med skinke som forrett. Press litt lime eller sitron over, det fremhever smaken.

Oppbevares i romtemperatur, siden den tåler kulde tåler.

Kokke tips: Om du vil mørne kjøttet, så kan du finhakke eller lage mos av papaya, smør over kjøttet, og legg det i kjøleskapet noen dager. Det fremskynder mørningsprosessen.

LENKER
Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
MAT PÅ RADIO
«Godt for ganen» hører du hver fredag formiddag og ettermiddag på NRK P1 i Hordaland. Programleder er
SEND OSS FAVORITTEN!
Har du lyst til å dele din favorittoppskrift med oss? Bidrag premieres. Send til:
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no