Hopp til innhold

Skrev telefonnummeret hjem i sitt eget blod

SAL 250 (NRK.no) Hardt skadd, liggende på gulvet i Lillesalen, klarte ikke AUF-eren fra Buskerud å snakke. For å varsle familien om at han var i live, spyttet han blod og skrev nummeret på gulvet.

Lillesalen, kafebygget

FORSØKTE Å SPILLE DØD: 20-åringen og forsøkte å gjemme seg for Breiviks kuler bak pianoet, som sto i hjørnet til venstre 22. juli. Han ble liggende på gulvet og blø kraftig fra skuddsår i halsen.

Foto: Øyvind Bye Skille/NRK / NRK

– Det er noen som spør meg om nummeret, men jeg orker ikke å si det. Jeg spyttet blod ut i hånden, og skrev nummeret med blod i gulvet, forteller 20-åringen i Oslo tingrett.

Da Anders Behring Breivik løftet pistolen og begynte å skyte mot ungdommene som forsøkte å gjemme i Kafébygget på Utøya, ble den unge gutten truffet i halsen.

I retten forteller han om hvordan han så Breivik komme inn i rommet. Han befant seg i gangen da han hørte de første skuddene. Derfra løp han sammen med flere mot Lillesalen.

Les også: Bør få kringkaste Breiviks kommentarer

Hadde øyekontakt med Breivik

– Jeg husker at jeg snur meg og ser mot inngangen og inn i Lillesalen. Jeg ser denne mannen komme gående opp trappa. Han går veldig rolig, og på mange måter syns jeg at han ser forvirret ut. Det ser ut som om han har blandede følelser, forteller 20-åringen til aktor Inga Bejer Engh.

På et tidspunkt fikk han øyekontakt med Breivik.

– Jeg fikk øyekontakt med ham og skjønte da at det ikke virket som om han var usikker på hva han gjorde. Han så seg mye rundt og så veldig forvirret ut, forteller han.

Mens han befinner seg i Lillesalen kommer Breivik inn i rommet.

– Han kommer inn og løfter pistolen. Jeg ser bare en klossete gjenstand, men skjønner at det er farlig, forteller han.

Idet han ser Breivik løfte pistolen tar han tak i venninnen som står ved siden av ham og drar henne med seg ned på gulvet.

Kafébygget på Utøya, 1. april 2012

MASSAKRE: Mange av de unge som døde på Utøya mistet livet i Kafébygget. Totalt ble 20 personer drept her og på Teltplassen utenfor.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Spilte død

– Jeg husker ikke hva som skjer mellom det øyeblikket og da jeg selv blir truffet, sier 20-åringen.

På en skjerm viser han aktor stedet der han ble liggende i Lillesalen. Da han kom til seg selv var alt blitt stille.

Mens han ble liggende på gulvet forsøkte han å stoppe blødningene fra halsen. Han fikk også kontakt med Ingvild Leren Stensrud, som vitnet tidligere onsdag.

De snakket om hvordan de skulle komme seg hjem.

20-åringen fra Buskerud og Ingvild ble liggende på gulvet. De ble enige om at de var for hardt skadd til å bevege seg, og at de derfor skulle spille døde dersom drapsmannen kom tilbake.

– Jeg syns jeg hørte at han kom inn igjen. Jeg husker at jeg holdt pusten og la meg med skuddsåret ned for a å kunne holde på det uten at det så merkelig ut, forteller han.

Føler skyld

Video - Ekkelt å høre telefonene ringe

INGVILD STENSRUD: - Ekkelt å høre telefonene ringe.

Etter 22. juli har han slitt med mye skyldfølelse for venninnen han prøvde å beskytte da skytingen begynte.

Vitnet lå to dager i koma. I ettertid har han fått vite at kule i halsen traff så nærme hovedpulsåren at det ikke var målbart.

Da han våknet, fikk han en tube plassert slik at han kunne snakke.

– Det første jeg husker, er at jeg ba om unnskyldning for at jeg ikke klarte å redde NN (navnet på en jente som døde i Lillesalen, journ. anm.)

Flere i salen reagerte sterkt da vitnet fortalte om sin skyldfølelse overfor venninnen. Mange ristet på hodet og sukket tungt.

– Det har begynt å gå over nå, sa vitnet til retten.

– Ja, det var ikke noe du kunne ha gjort annerledes, forsikret aktor Inga Bejer Engh.

Breivik forlot salen

20-åringen var det tredje av totalt fire Utøyavitner onsdag.

Både Ingvild Leren Stensrud (17), en 18-åring fra Moss og 20-åringen fra Buskerud gjorde observasjoner av gjerningsmannen underveis.

Alle tre spilte døde for å overleve skuddene i Lillesalen. Mens AUF-eren fra Buskerud oppfattet Breivik som tidvis forvirret, beskrev Leren Stensrud at gjerningsmannen smilte og kom med kamprop. 18-åringen fra Moss syns det virket som om Breivik fikk utløp for aggresjon da han skjøt.

AUF-eren fra Buskerud er det andre vitnet til nå som har bedt om at Anders Behring Breivik forlater salen.

Den terrortiltalte har så langt under rettssaken gått med på å følge forhandlingene fra et tilstøtende rom dersom vitnene ønsker det.

DIREKTE: Følg rettssaken mot Breivik og still spørsmål til NRKs journalister her

Brakk lårbeinet da hun flyktet

Det fjerde vitnet tirsdag, en 22-åring fra Sarpsborg, fortalte at hun ble skutt i beinet da hun lette etter lillebroren sin.

– Uansett om det er skyting eller ikke, så tenkte jeg at lillebroren min ville tro det, og jeg ville finne ham å si at dette går bra, det er ikke farlig.

Hun forteller at hun ser Breivik komme opp fra Teltplassen. Han skyter henne i beinet. Først da hun så blodet renne, forstod hun at det var farlig.

– Jeg kom meg ikke ut gjennom døra, så jeg hopper ut gjennom vindu. Så løp jeg ned en skråning, sier 22-åringen.

– Så plutselig lystrer ikke beinet mitt lenger. Lårbreinet har brukket, forklarer hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pumpehuset

14 DREPT: 22-åringen spilte død i nærheten av Pumpehuset på Utøya. 14 ungdommer ble drept her.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Håpet han ville skyte seg selv

Noen gutter bærer henne med seg, men hun sier hun ikke ville utsette dem for skuddene som stadig kommer nærmere, og hun velger å legge seg ned for å spille død, like ved Pumpehuset.

– Da hører jeg at han kommer på høyre side av meg. Han går opp rundt meg på Kjærlighetsstien. Det skytes mot folk, og folk skriker. Jeg hører at han lader våpenet og skyter mot folk i vannet.

22-åringen forteller at hun var redd for at drapsmannen skulle se at hun skvatt da han avfyrte skudd. Hadde han snudd seg, så hadde han sett henne.

– Jeg hører skuddene bli fjernere og fjernere, og håper at han setter det neste i seg selv, og at nå er det over, sier hun i retten.

– Han var rolig og beregnende

Etter en stund kom en båt med sivile.

– Jeg tør ikke å rope, men vinket litt forsiktig til dem for at de skulle se at jeg var i live.

– En gutt sa: «det går bra, jenta mi», og bærer meg ned til båten.

Aktor Inga Bejer Engh spør om kvinnen husker hvordan gjerningsmannen var da hun så ham på Teltplassen.

– Han var hele tiden veldig rolig og beregnende, sier hun.

14 personer ble drept ved Pumpehuset. Tre personer ble hardt skadd.

Etterlatte og overlevende hadde møtt opp for å høre Stoltenbergs tale. En av dem var Line Nersnæs som ble skadet under angrepet.

– Jeg er her for å hedre kollegene mine

For to år siden gikk bildet av Line Nersnæs med en pinne i hodet verden rundt. I dag synes hun det er viktig, men også vanskelig å minne de som ikke kom fra angrepet i live.