Hopp til innhold

Korrupsjonskampanje i Kina halverte pelspriser

De siste årene har rundt 80 prosent av norsk pelsproduksjon blitt solgt til Kina. Men etter at kinesiske myndigheter begynte å slå hardt ned på korrupsjon og smugling, er prisene på pels halvert.

Frank Nervik i kinesisk pelsbutikk

Frank Nervik reiste til Kina for å lære hvordan pelsindustrien opererer der.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK

Frank Nervik på den kinesiske mur

Frank Nervik reiste til Kina med en delegasjon finske pelsfarmere

Foto: Piraya film/NRK

Hvis man avvikler norsk pelsproduksjon, vil kinesiske pelsbønder med dårligere dyrevelferd overta. Det har blitt hevdet både av norske pelsbønder og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

For å undersøke om dette stemte takket Frank Nervik ja til å bli med en delegasjon finske pelsfarmere på en studietur til Kina.

Les også:

– Veldig likt, men flere ansatte

I Brennpunkt-dokumentaren «Pels» følger vi Nerviks besøk på tre pelsfarmer i Kina.

På de kinesiske farmene får han se mink i bur som er identiske med de norske minkburene. Farmene i Kina er bygget opp etter modell og hjelp fra norske pelsbønder.

– Inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha besøkt minkfarmer her i Kina, er at det er veldig, veldig likt slik det drives i Skandinavia, forteller han i dokumentaren.

Kinesisk minkfarm

Frank Nervik mener de kinesiske pelsfarmene er veldig like de norske.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK

– Hovedforskjellen virker å være at de kinesiske farmene har mange flere ansatte, sier Nervik.

Kraftig fall i pelsmarkedet

Pelsen som eksporteres fra Norden til Kina, går gjennom ett av to auksjonshus, Saga Furs i Helsinki eller Kopenhagen Fur i København.

Mens motstanden mot pels har økt i vestlige land, har bransjen lyktes med å bygge opp et marked for pels i Asia. På auksjonshusene er det de kinesiske oppkjøperne som har dominert, og prisene har vært eventyrlige.

Det siste året har imidlertid prisene rast. På Kopenhagen Fur sank gjennomsnittsprisen på minkskinn fra 574 til 295 danske kroner på ett år, viser auksjonshusets sesongoppsummering fra september i år.

Prisen på revepels hos Saga Furs ble halvert fra september 2013, da et blårevskinn gikk for i snitt 227 euro, til september 2014, da prisen var nede i 103 euro.

Kinesisk minkfarm

– Hovedforskjellen virker å være at de kinesiske farmene har mange flere ansatte, sier Nervik.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK

På enkelte auksjoner har også store lagre med pels blitt stående uten kjøper.

Pels rammet av korrupsjonsjakt

I Kina fikk Nervik opplyst at grunnen til at færre kinesere kommer til Norden for å handle pels, er at myndighetene har slått ned på den omfattende pelssmuglingen som var vanlig tidligere.

Den kinesiske pelssmuglingen ble omtalt av danske medier i februar i år. Mink- og reveskinn verdt sju milliarder danske kroner ble beslaglagt av kinesiske myndigheter.

Ifølge den danske avisen Berlingske Tidende ble 26 personer arrestert i saken, og den hovedmistenkte er en mangeårig storkunde hos Kopenhagen Fur.

Ifølge Berlingske Tidende var den kinesiske smuglingen godt kjent i pelsbransjen, og det som overrasket bransjen var at kinesiske myndigheter forsøkte å stanse smuglingen.

Ny president tar oppgjør med korrupsjon

Pelsshow i Kina

I Kina fikk Frank Nervik høre at store deler av pelsproduktene som selges i Kina har vært brukt som gaver til korrupte statsansatte.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK

Etter at Xi Jinping tok over makten i Kina i 2012, har han ført en intens kamp mot korrupsjon. Kampanjen, som startet for fullt i siste halvdel av 2013, har vært rettet mot luksus, byråkrati og sløsing blant offentlige ledere.

At kampen mot korrupsjon også har rammet pelsmarkedet i Kina, var tydelig da Nervik var der i januar.

Fra dem som arbeidet med å markedsføre og selge pels i det kinesiske markedet, fikk han høre at den nordiske pelsen var en vanlig gave til høytstående statsansatte.

Frank Nervik fikk vite av markedssjefen til Saga Furs at så mye som halvparten av omsetningen kunne gå til bestikkelsesgaver til korrupte byråkrater, og at pels nå blir sett på som et symbol på korrupsjon.

– Gavementaliteten rammet

Ji Yingnan med sin tidligere elsker, en høytstående kinesisk tjenestemann

Pels er blitt et symbol på korrupte kinesere: Den forsmådde elskerinnen Ji Yingnan la ut bilder av en høytsående tjenestemann der han kjøper pels, perler og andre gaver han ikke ville hatt råd til uten å ta imot bestikkelser.

Foto: Ji Yingnan

– Korrupsjonskampanjen har rammet hele industrien. Færre kjøper pels, fordi de ikke lenger tør vise sin rikdom, sa Ying Zeqi, avdelingsleder i det kinesiske pelsfirmaet Yingdak, til Berlingske Tidende tidligere i år.

Også markedsdirektøren i Kopenhagen Fur bekrefter at den politiske situasjonen i Kina har rammet pelssalget.

– Jeg liker ikke å bruke ordet korrupsjon, men gavementaliteten i det kinesiske samfunnet har blitt rammet. Det går særlig ut over de dyreste pelsene, forklarer marketingdirektør i Kopenhagen Fur, Kenneth Loberg, til avisen.

– Leverer til hele verden

Guri Wormdahl

Guri Wormdahl fra Norges pelsdyralslag vil ikke mene noe om at nordisk pels smugles til Kina.

Foto: Anders Brekke / NRK

Norges pelsdyralslag vil ikke mene noe om at pels fra Norden smugles inn i Kina.

– Vi har ingen annen informasjon om dette enn det vi har sett omtalt i media. Norske pelsdyrbønder leverer pels til internasjonale auksjonshus som selger videre til oppkjøpere over hele verden, sier informasjonssjef Guri Wormdahl.

– Hva tenker dere om at interessen for pels, i likhet med andre luksusvarer, faller når kinesiske myndigheter har slått ned på korrupsjon?

– Vi er en medlemsorganisasjon for norske pelsdyrbønder i Norge. Vi konsentrerer oss om vår næring i Norge, og har i grunnen mer enn nok med det, svarer Wormdahl.

Vil du lese mer om pelsoppdrett i Norge? Både Norges pelsdyralslag og Dyrebeskyttelsen har laget egne nettsider med faktainformasjon:

Pelsutstilling i Kina

Markedet for pels i Kina er hardt rammet av antikorrupsjonskampanjen til regjeringen.

Foto: Frank Nervik/Piraya film/NRK