Hopp til innhold

Bruker spionkamera på teoriprøven

Statens vegvesen opplever at folk tar i bruk stadig mer avanserte juksemetoder under den viktige teoriprøven.

Eksamensvakten passer på under teoriprøven

VAKT: På trafikkstasjonen i Bergen har de alltid en eksamensvakt tilgjengelig under prøvene. I tillegg blir det brukt annet elektronisk utstyr for å overvåke.

Foto: FAYRUZ SADO / NRK

– Vi vet egentlig ikke om det er flere som prøver seg, eller om vi tar flere. Det vi ser er at måten de fusker på blir mer avansert, sier seksjonssjef Irene Laumann Monssen ved Bergen trafikkstasjon.

Seksjonssjef Statens vegvesen

Irene Laumann Monssen, seksjonssjef på Bergen trafikkstasjon.

Foto: FAYRUZ SADO / NRK

Tall fra 2013 viser at halvparten stryker på teoriprøven når de skal ta førerkort for bil. For noen blir det å fuske eneste utvei.

Kamera i klokken

Men, måtene det fuskes på blir stadig mer avanserte.

– Før så var de største problemene hos oss fuskelapper eller notater i ordbøker. Nå anskaffer vi egne ordbøker i alle de språk det går an å få fatt i til enhver tid, sier hun.

Seksjonssjefen trekker frem en klokke.

– Dette er et kamera, dette er en opptaker og det er en klokke. På denne måten kan du ta med deg og lære det du har tatt opp, sier hun.

Klokken har hun selv kjøpt inn for å kunne lære seg hvordan de som jukser tenker, og legger ikke skjul på at folk selger videre disse opptakene.

– De kan komme inn på prøvelokalet med klokken på armen. Det de filmer kan overføres til pc og det kan deles og selges videre, sier Monssen.

Kamera med klokke

KAMERA: Denne klokken er utstyrt med et kamera rett under sekundviseren. Slike kameraer er blitt brukt til å jukse med.

Foto: FAYRUZ SADO / NRK

De unge som jukser

Kamera har de oppdaget på flere gjenstander som blant annet briller, nål, kulepenn og smykker.

– Ofte er første oppdagelsen tilfeldig, for det er svært vanskelig å oppdage et så lite kamera. Vi er veldig avhengig av de tipsene som kommer fra publikum, sier Monssen.

Aldersgruppen som tar teoriprøven er mellom 18 og 35 år, og det er ofte de unge som jukser. Statens vegvesen har innført flere strenge kontroller, blant annet kontrollerer de om testeren har rett identitet. Men fortsatt klarer folk å jukse.

– Siste tilfellet vi fant var en dame med propp i øret og telefonen i gjemt i BH-en, forteller seksjonssjef i Statens vegvesen.

Fysisk kontroll

Statens vegvesen jobber med fysisk tilstedeværelse under prøvene og id-kontroll.

– Vi har arrangert kurs med politiet og passmyndighetene for å lære å identifisere falsk identitet. Hvordan lese et ansikt, dele det opp og se en helhet, sier Monssen.

Vegvesenet har også vært nødt til å kjøpe inn en maskin som oppdager om det sendes signaler fra mobilenheter i rommet.

– En maskin vil da lyse og varsle om det er noen som har mobilen på i rommet. Da må vi gå rundt og sjekke fysisk, sier hun.

Dette er måtene folk jukser på:

  1. Tvillinger bytter identitet og tar prøvene for hverandre. Den som er flink til å kjøre kan ta førerprøven og den som er flink på teorien tar den. Det har vært tilfeller med slike jukseforsøk.
  2. Falsk idenitiet Person A tar teorien for person B med B sin identifikasjon.
  3. Lager et kodet språk i ordbøkene og markerer sider der de kan finne fram til riktig informasjon.
  4. Kamera på forskjellige gjenstander som tar opp under teoriprøven, slik at det kan brukes og selges videre.
  5. Bytter ut etiketten på drikkeflasken med notater.
  6. Ørepropper som er koblet til en mobiltelefon. På teoriprøven har man muligheten til å høre spørsmålene via et headset, og det benytter noen til å ta opp denne lyden.